Álom-álom kitalálom - bábszínház

Egyéb

www.csodamalom.hu

A miskolci Csodamalom Bábszínház társulata idén a 27. Kaláka Fesztiválon mutatta be a mese bábszínházi változatát. A rózsáját kereső Mira története színpadon éppen úgy életre kel, mint Bea előadásában. A bábok ? Matyi Ágota munkái ? fokozatosan válnak élővé, a zene és az ének hatására egyre jobban megelevenedik a mese, a nézők lassan elvarázsolódnak, s elindul az utazás az álomvilágba. Mira keresi a rózsáját, közben eljut a kastélyba, megtanul táncolni, s végül a cigánytáborban találja magát, ahol meglátja Imruskát az igazi szerelmét, rózsáját.

A bábok és a bábszínészek közötti kapcsolat jól érzékelhető, ugyanúgy játszik a színész, mint a báb. A néző sokszor nem is tudja, hogy kit nézzen: a bábot, vagy a színészt, mégis kettőjük közös játékával lesz teljes az előadás.

Szívós Károly rendező, rengeteg ötletet, humort csempészett az előadásba. A tánctanár jelenet az előadás egyik kiemelkedő jelenete, ahol a zene és a bábos megoldás valóságos összhangban van. A cigánytáborban zajló mulatság és a tánc játéka az előadás másik humoros vége, ahol Imruska tánca nem akar leállni, s az őt mozgató színész, kilépve szerepéből utasítja rendre a fiatal ?báb-embert. Ezek az apró megoldások, ötletek teszik még különlegesebbé az előadást. S természetesen a zene, amely már önállóan is megállta helyét, de így talán még nagyobb sikere lesz. Hiszen aki már hallotta Bea lemezét, azért nézi meg az előadást, aki pedig ismeretlenül nézi meg a mesét, annak pedig kedve támad újrahallgatni a lemezt.

A miskolci Csodamalom Bábszínház új bemutatójától a színház dolgozói valódi sikert remélnek, nemsokára Ungvárra utaznak, ahol egy bábfesztiválon vesznek részt ezzel a darabbal. De reméljük, hogy később több helyen is bemutatják Mira történetét.