Ciak Junior Fesztivál 2006

Egyéb

www.egyszervolt.hu/ciak

A Ciak Juniort az olaszországi Alcuni Csoport találta ki, abból a célból, hogy a gyerekek betekintést nyerhessenek az audovizuális műfajba. A rövidfilmek elkészítése során ? amelyek maximum 10 percesek lehetnek -, a gyerekek fokozatosan megismerkednek a filmkészítés fázisaival, s a munkában személyesen is részt vesznek.

A filmek témája is kötött, hiszen a szervezők azt várják, hogy a gyerekek a saját problémáikról, az őket foglalkoztató dolgokról készítsenek filmeket. Az értékelés másik fő szempontja a forma, az audiovizuális nyelv mint kommunikációs eszköz használata - ennek is a gyerekeket kell megszólítania.

Az idei fesztiválon 11 nemzet filmje versenyzett: Kína, Horvátország, Németország, India, Írország, Izrael, Olaszország, Szenegál, Szlovénia, Dél-Afrika és Magyarország.

A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye természetesen a díjátadás volt, de emellett a szervezők igyekeztek minél több programot, feladatot adni a gyerekeknek. S talán ez a legfontosabb a Ciak Junior Fesztiválban, az a szellemiség, amelyet már a filmkészítésénél is meghirdetnek, miszerint fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a filmezés világával, s ez itt a helyszínen is nagy hangsúlyt kap. A szervezők különböző beszélgetéseket, játékokat szerveztek a résztvevő gyerekeknek, s itt a játékon van a hangsúly. Hiszen a játéknak nemzetközi a nyelve, mindenki érti, s megérteti magát. Idén, úgy mint tavaly, Treviso utcái adták a díszletet a nemzetközi játékhoz. A gyerekeket három csoportra osztották, s indult a játék, a feladat pedig a következő volt: híres filmekből mutattak be, híres jeleneteket a szervezők, s ezt kellett eljátszaniuk a gyerekeknek a saját felfogásuk szerint. Ebből persze rögtön kisfilm készült, amelyet még aznap este megtekinthettek a gyerekek. A filmforgatás mellett egy nehezebb technikával az animációval is igyekeztek a szervezők megismertetni a gyerekeket. A Lello és Lella nevű rajzolt madarak közreműködésével kisfilmek és tervek készültek, de helyben is terveztek, ötleteltek a gyerekek.

A Ciak Junior legfontosabb eseménye mégiscsak a díjátadás, ami azért is jelentős, hiszen a díjakat szintén a gyerekek szavazzák meg. A zsűri döntése a gyerekek szava, ők határozzák meg, hogy melyik ország, melyik szereplő, forgatókönyv és közösség lesz a nyertes.

A díjazottak:
Legjobb film díja: Írország filmje ? Young Love
Legjobb színész díj: Írország filmjének a főszereplője
Legjobb színész csapat: Kínai film szereplői
Unesco díj: India ? Sachi c. filmje és a Szenegál ? Yacine c. filmje kapta
Legjobb forgatókönyv díja: Dél ? Afrika filmje a The Strangers c. film kapta
A filmkészítők díját: Írország filmje ? Young love c. film nyerte el.

Magyarország filmje a Nemzetek díját kapta.
Gratulálunk a nyerteseknek!