A legkisebbeknek szól Mozart, Vivaldi, Csajkovszkij muzsikája

Egyéb


operakar2.jpg
www.egyszervolt.hu

Operatúra

 
Kiskarácsony kisgyerekeknek - így jellemzi az előadást a Magyar Állami Operaház szervezési osztályvezetője.
- Alapvetően az általános iskolák alsó tagozatosainak és óvodásoknak szántuk a rendezvényt, és a meghívottak között halmozottan hátrányos helyzetű, valamint enyhén értelmi fogyatékos gyerekek is vannak - mondja Gáldi Mónika. - Az Ifjú Operabarátok körével közösen elsősorban olyan, ötszáz- illetve ezerfős, jellemzően forráshiányos településeket, hátrányos helyzetben lévő intézményeket igyekeztük megkeresni, melyek nem tudják megfizetni a csoportos operaházi látogatásokat. Levelezés útján szinte valamennyi magyarországi iskolával folyamatos kapcsolatban vagyunk. Ezúttal telefonon hívtunk fel iskolákat, és a pedagógusok nagy lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést. Rövid idő alatt megszervezték a buszos utazást és a csoportokat. A gyerekek kilencven százaléka vidékről jött, és kilencven százalékuk még sohasem járt az Operaházban. A most érkező kis vendégek között sokan vannak, akik eddig még Budapestre sem jutottak el, mondja, miközben a széksorok rendre megtelnek.
 
Közönség, utánpótlás, feeling
 
Az opera és a balett olyan művészeti ág, mellyel gyerekkorban ritkán találkozunk, inkább sokkal később, felnőtt korunkban. Általában a gyerekeknek nincs túl sok ismeretük róla, miközben ez egy olyan különleges és csodaszép dolog, amivel másutt nem kerülhetnek kapcsolatba. Ez az esemény tulajdonképpen - népszerű kifejezéssel élve - "egy feeling", egy érzés közvetítése.
- A gyerekeknek meg kell ismerniük az opera világát - magyarázza Mihályi Endre, az Operaház kommunikációs és marketing igazgatója, hogy miért is vállalkoznak erre a produkcióra. - Remélhetően pozitív élményekkel távoznak, amire később, nagyobb korukban jó érzésekkel gondolnak vissza. Az operának ez a program azért is fontos, mert nem mellékes, hogy ki lesz a közönség következő generációja. Úgy is lehet mondani, hogy egyfajta utánpótlás-nevelésről van szó.
Ha így van, akkor pedig felnőttként is visszatérnek majd - arról nem is beszélve, hogy a gyermekközönség soraiban mindig akad olyan is, aki majdan hangszeresként, táncosként vagy akár énekművészként az operaszínpad részesévé válik.
 
Életre szóló ajándék
 
- A gyerekek számára teljesen ingyenes az előadás, a művészek a nemes cél érdekében lépnek fel a színpadon, úgymond "szolgálatban vannak"- mondja Gáldi Mónika.
Az Operaház maradandó, életre szóló karácsonyi ajándékot kíván nyújtani a gyerekeknek: a művészettel, a zenével és a tánccal való közvetlen találkozás emlékét. Ezen túl pedig az előadás végén - közös éneklést követően - egy kis ajándékcsomagot is kapnak a kis vendégek: némi édességet, valamint egy CD-lemezt Csajkovszkij klasszikus karácsonyi balettjének, a Diótörőnek zenéjével, melyet az Operaház zenekara készített. A kis karácsonyi bemutató eszmei értéke felbecsülhetetlen, és a szervezők pedig a jelek szerint valóban nem tartották szem előtt a konkrét értéket. Kis fejszámolást követően maga a szervező is meglepődik, hogy a belépőjegyek és a háromezer komolyzenei CD összértéke huszonötmillió forintot jelentene, ha nem ajándékba adnák.