Méz, méz, méz ?

Egyéb

"Mézgyártással" a méhek foglalkoznak kb. 30 millió éve, a technológia már igazán tökéletes. Eredetileg a növényeknek volt (és van) rá szüksége, hogy szaporodásukhoz segítséget vegyenek igénybe, - ez volt a méh. A növények mindenféle trükkel próbálkoztak, hogy a méhek figyelmét felkeltsék: pompás színekkel és illatos anyagokkal (nektárral) produkálták magukat, a méhek pedig szívesen elvégezték a beporzás feladatát. A méh táplálékgyűjtés közben hozzáér a virág porzójához, amelyből a virágpor a testére ragad. Az összegyűjtött nektárt az apró rovar saját szervezetében átalakítja, raktározza, sőt még "utókezelést" is végez. A méhkaptár élete nagyon jól szervezett, igazi munkamegosztás zajlik a lakók között: a méhek egy csoportja, mint a ventillátor, szárítja a begyűjtött mézet, irányítja a levegő áramlását.

A kész mézet a méhész pergetéssel választja el a kaptár lakóitól, "akik" aztán fáradhatatlanul gyűjtik egész tavasszal és nyáron a nektárt és virágport. A méz ugyanis nem az egyetlen hasznos terméke a méhtársadalomnak: ők adják nekünk a propoliszt, a virágport, a lépesmézet és a viaszt is.

A propolisz (méhszurok) fertőtlenítő és ragasztóanyagként szolgál a kaptárban, az ember pedig - külsőleg és belsőleg ? természetes gyógyszerként használja.

A méhek gyűjtötte virágpor szintén rendkívül egészséges, - annak, aki nem allergiás rá. Ajánlott a növésben lévő gyerekek számára: a vérben növeli a vörösvértestek számát, hatására csökkennek a megfázások, serkenti a szellemi képességet, jó közérzetet, fokozott aktivitást eredményez.

A méz finomsága és sok előnyös tulajdonsága mellett szép és változatos is: színe a víztiszta átlátszótól vagy a kristályos hófehértől a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a feketéig terjedhet.

A méz, egészen a répacukor elterjedéséig, évezredekig az egyetlen természetes édesítőszer volt, mely szerencsére nem hizlal, nem rongálja a fogakat, ráadásul sokféleképpen felhasználható. A mézes tea, műzli, mézeskalács és egyéb mézessütemények a legkevésbé káros édes nyalánkságok. Sokan azt hiszik, hogy a megkristályosodott méz elvesztette jó minőségét és előnyös tulajdonságait, de ez tévedés: kissé felmelegítve (legfeljebb 30-35 fokra) visszanyeri folyós állagát. Külföldön sokan a krémmézet fogyasztják, mely ugyanolyan finom és egészséges, csak nem ragad és könnyebb kenni.

Magyarországon legkedveltebb az akác- és a vegyesvirágméz, pedig érdemes utánanézni hányféle méz létezik: vadméz, hársméz, napraforgóméz, repceméz, selyemfűméz, gyümölcsméz, hajdinaméz, levendulaméz, őszirózsaméz és akkor még a különleges mediterrán és egzotikus mézeket nem is említettük. Kóstold meg mindet ? és válaszd ki a kedvencedet!

FM

--------------------------------------------------------------------------------

Mézes oldalak a magyar neten:

http://www.pointernet.pds.hu/honey/honey.html

http://mez.lap.hu/

http://www.magyarmez.hu/

http://www.mezeskert.hu/hu/mez.htm

http://www.freeweb.hu/rund-pohl/hagyomany/tottos.htm