A rosszban talán csak az jelenthet egy kis reménysugárt, ha a kisdiák az ottani büfében a többé-kevésbe egészséges áruk közül vásárol valamit magának az első vagy a második szünetben.
A megfelelően összeállított és nyugodtan elfogyasztott reggeli nem luxus. Különösen fontos, hogy már gyermekkorban hozzászokjon valaki ahhoz, hogy ne menjen iskolába üres gyomorral. Persze a nyugodt reggelihez időben kell felkelni, s nem árt előző este előkészíteni a tányérokat, feltölteni a kávé-, teafőzőt.
Az egészséges reggeli mindig tartalmazzon valamilyen gabonafélét ? hangsúlyozzák egybehangzóan a dietetikusok. ? A folyadékok közül legjobb összetételű reggeli ital a tej, de a gabonapelyhekhez kiváló választás a joghurtok és kefirek széles választéka is. A gyümölcslevek és az ásványvíz gondoskodik a vitamin-, illetve az ásványi anyag pótlásáról, míg a mértékletesen fogyasztott kávé vagy a tea élénkítő hatású. Mindenképpen fontos, hogy már reggel gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.
A kakaó, különféle kenyér-, illetve zsemlefajták, lekvár, méz, zabpehely és müzli sok energiát ad. Ideális, ha teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, péksüteményt fogyasztunk.
A nyugalom és az idő az ideális reggeli alapja. A friss, ropogós zsemle, a pirítós kenyér mellett a lágytojásnak, a lekvárnak, a vajnak, a gyümölcsnek, a paradicsomnak, a paprikának, a sajtnak, a zsírszegény felvágottaknak, a joghurtnak, a túrónak is a reggeliző asztalon a helye. Ám nem maradhatnak el a friss gyümölcslevek, a víz, a kávé és a tea sem.
Hetente 3-4 tojás megengedhető kevés olajon sütve. Ám a szalonna helyett tanácsos sovány sonkával, hagymával, zöldpaprikával vagy más zöldségfélével gazdagítani a rántottát.
Néhány jó tanács:
- ne egyél reggelire túl sokat, inkább csomagolj tízórait is
- a barna kenyér, zsemle egy almával vagy uborkával nem lesz túl száraz
- a változatosság gyönyörködtet: reggelire készíts mindennap mást
- fogyassz gyümölcsöt, zöldségfélét: a bennük lévő flavonoidok védik a szervezetet a betegségektől
- részesítsd előnyben a rostokban gazdag, sovány, könnyen emészthető ételeket
- kávé, tea édesítéséhez használj vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag mézet