A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 93. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az ünnepi könyvhetet, ahol a Petőfi Kulturális Ügynökség standdal és értékes színpadi programokkal képviselteti magát.

Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvényét, az idén 93. születésnapját megélő ünnepi könyvhetet június 9. és 12. között a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén látogathatják meg az irodalom és a magaskultúra kedvelői. A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) pavilonjában az ügynökség nyomtatásban megjelent kiadványai megvásárolhatók, az új könyveket pedig külön színpadon mutatják be a négynapos rendezvény során.

A PKÜ-kiadványok műfajilag színes felhozatalából a gyerekek és a felnőttek is ízlés szerint kedvükre válogathatnak.

A magyar és Kárpát-medencei költők versantológiái mellett a kínálatban megtalálhatók többek között kolumbiai, spanyol, cseh, lengyel költők antológiái,  gyerekeknek szánt verseskötet, Tamási Áron-album és a Franciaországban tizenötezer példányban elkelt A kivarrt című képregény és két magazin is, a Magyar Kultúra havilap és az angol nyelvű The Continental Literary Magazine negyedéves magazin.

Az ügynökség tavaly karácsonyra megjelent gyerekverses könyve, a Felhőpárna-versek léten innen és túl – Orosz Annabella illusztrátor rajzaival – felkerült a rangos World Illustration Award listájára. A kötet a gyerekek nyelvén fogalmazza meg a gyászfeldolgozás nehézségeit, igazi hiánypótló alkotás, ami hatalmas sikernek örvend mind a hazai, mind a külföldi piacon. Az illusztrátor június 10-én, pénteken 14 és 15 óra között dedikálja a kötetet a PKÜ standján.

A színes képeket és az izgalmas történeteket nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is kedvelik. Nekik készült Matz & Futaki A kivarrt című képregénye. Futaki Attila képregényrajzoló és a szerző, a világhírű Alexis „Matz” Nolent együtt mutatják be a képregényt Szép Eszter moderálásával a Vigadó téren. A képregényt a bemutató után dedikálja Futaki Attila szombaton.

Ugyanezen a napon a Vigadó téren Sipos Lajos és Falusi Márton mutatja be az „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” című, Tamási Áron születésének 125. évfordulójára megjelent monográfiát. A beszélgetést dedikálás követi a PKÜ standján.

A Vörösmarty téren a KMI 12 program szerzőinek 2022. évi antológiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Hász Róbert, Jánoki-Kis Viktória, Kopriva Nikolett szerzőkkel Luzsicza István moderátor beszélget szombaton. A pódiumbeszélgetést követően dedikálnak az alkotók.

Mindemellett az első születésnapját ünneplő Magyar Kultúra magazin, valamint a The Continental Literary Magazine eddigi számai is megvásárolhatók a PKÜ standján.

Képek forrása: Petőfi Kulturális Ügynökség