Több mint száz programot kínál a csütörtökön induló Pécsi Országos Színházi Találkozó. Bár a figyelem leginkább mindig a versenyprogram válogatására irányul, érdemes szemezgetni például az Egyetemi Napok fiatal alkotókat felvonultató előadásaiból, vagy a Nyílt Fórum felolvasó színházi programjaiból. Szubjektív felvezetés.

Jó válogatás nincs. Ez az első, amivel a Pécsi Országos Színházi Találkozó minden válogatója szembesül. Így volt ez, amikor egy személy állította össze a versenyprogramot, akkor is, amikor háromfős szakmai grémium döntött, és az utóbbi évek két válogatós rendszerében is.

Mindig akad, ami kimarad, más viszont érthetetlen módon kerül be – ezek mind szubjektív szempontok.

Az idei válogatók, Gulyás Gábor esztéta és Zalán János író is azt hangsúlyozták: senkinek nem akartak megfelelni, a versenyprogram kettejük szubjektív ízlését tükrözi, nem volt semmilyen kvóta, például határon túli, vagy női előadások tekintetében, és nem szabtak határt abban sem, hogy egy színházból hány előadást válogathatnak be. Tavaly erős volt a határon túli produkciók mezőnye, és a válogatásban A kaukázusi krétakör három színrevitelben is szerepelt.

Az idei válogatókat ért legtöbbször elhangzott kritika, hogy kevés – nincs – független színházi produkció a versenyprogramban.

A válogatók pedig rendre elmondták: kizárólag az előadások minőségét értékelték, aszerint pedig – számukra – ez a tizennégy produkció a legjelentősebb. Gulyás Gábor szigorúbb pontozását kellett összevetni Zalán Tibor – bevallása szerint lelkesebb és nagyvonalúbb – értékelésével, így a végén az előadások sorrendjét tekintve fésülték össze a két listát. A 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott darabokból – csaknem kétszáz előadás megtekintése után – a versenyprogramba kilenc fővárosi produkciót, három vidéki-, és két határon túli előadást tartottak érdemesnek. 

Bár mint azt többször hangsúlyozták:

akadt ennél több érdekes bemutató is,

ám némelyeket – például a speciális játszóhely okán – lehetetlen lett volna a rendelkezésre álló pécsi versenyhelyszínekre vinni, így az OFF programba javasolták.

A versenyprogram előadásainak sora csütörtökön Radu Afrim Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásával indul, amely a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház Molnár Ferenc Az üvegcipője ihletett átdolgozása.

Ugyancsak a nyitónapon mutatják be Nagy András Karenina, Anna című darabját a József Attila Színház művészei Telihay Péter rendezésében, a címszerepben Létay Dórával.

Székely Csaba tíz parancsolatra épülő, egymásba fonódó sorsokból építkező ősbemutatója, a 10 a Radnóti Színházból érkezik Pécsre Sebestyén Aba rendezésében.

Tasnádi István Kartonpapa című komédiája ugyancsak az évad ősbemutatóinak egyike volt, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Hargitai Iván állította színpadra.

Charlie Chaplin A diktáror című filmjének színpadi változata ifjabb Vidnyánszky Attila főszereplésével érkezik a Vígszínházból Eszenyi Enikő rendezésében. Garai Judit Jeanne d’Arc-átirata a Katona József Színházból került a válogatásba Hegymegi Máté rendezésében, Mészáros Blankával a címszerepben.

Ugyancsak Katonás előadás a Fejes Endre-regény ihlette Rozsdatemető 2.0, amelyet Tasnádi István dolgozott át színpadra, és kiegészítette a Hábetler család máig tartó történetével. A rendező: Máté Gábor.

Büchner Woyzeckjét ifjabb Vidnyánszky Attila vitte színre – Vecsei H. Miklós átiratában – a Sztalker csoport és a Nemzeti Színház közös produkciójaként. Bár hivatalosan a Nemzeti előadásáról van szó, ez jelentős részben független színházi alkotók produkciója.

Csehov Ványa bácsi című drámája a váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciója Jaroslav Fedorisin rendezésében.

Székely János drámáját, a Caligula helytartóját Szász János állította színpadra a Nemzeti Színházban. Ez a második előadás, amely a Nemzetiből érkezik Pécsre.

Peter Olov Equist A Tribádok éjszakája című darabja a Pinceszínházból került a POSZT versenyprogramjába; Kiss Csaba rendezése a Pesti Magyar Színház kétszemélyes Ionescoja helyett – amelyet Béres Ilona egészségi állapotára hivatkozva lemondtak – szerepel a válogatásban.

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő regényéből készült az Örkény Színház Secondhand című előadása, amelyet Bagossy Lásló fiatal rendező hallgatóival közösen vitt színre.

Henry Farell Mi történt Baby Jane-nel? című bemutatója a Szabadkai Népszínházból éppen múlt héten járt budapesti vendégjátékon. Így a József Attila Színházban is megnézhette az érdeklődő közönség Galambos Péter rendezését.

Idióta címmel vitte színre Dosztojevszkij klasszikusát Sardar Tagirovsky a debreceni Csokonai Színházban, ez az előadás zárja jövő hét pénteken a versenyprogramok sorát.

A POSZT díszvendége idén Molnár Piroska.

A színésznő Emberi hang című zenés estjét regisztráció ellenében megnézhetik a Művészetek és Irodalom Házában. Ha a versenyprogramból hiányolták a függetleneket, ajánlom figyelmükbe az OFF-programokat, ahol bőven akadnak izgalmas produkciók.

A Cigány magyar
– ahogy a címéből is sejthetik – azt a kérdést járja körül, mit jelent romaként
élni, boldogulni Magyarországon. A Tudás Hatalom/Mentőcsónak Egység előadása
mindezt rappel, slammel és humorral teszi, igen szórakoztató módon a számos
filmből ismert Farkas Franciskával.

Stefanovics Angéla a Csáó című előadásban „körberajzolja önmagát”, a Garázsbanda pedig egy feledésbe merült rock zenekar története, amolyan „koncertszínházi” előadás. A pandák gyönyörű utazása különös szürreális szerelmi történet Szorcsik Krisztával és Seress Zoltánnal.

Az Eldobott szerelmek Ady Endre Brüll Adéllal és Csinszkával folytatott szenvedélyes levelezéseiből válogat, Sylvia Plath Az üvegbúrája pedig az Örkény Stúdiójából érkezik Pécsre.

Az Egyetemi Napok programja a Kaposvári Egyetem
diákjainak és a Színház és Filmművészeti egyetem hallgatóinak előadásaiból ad válogatást,
de a Magyar Színház prózai növendékei is helyet kaptak egy Naftalin-bemutatóval.

Júnis 8. és 13. között rendezi meg a Színházi
Dramaturgok Céhe a Nyílt fórumot, amely az elmúlt évad új magyar dráma
terméséből válogat. Drubina Orsolya, Kele Fodor Ákos, Horváth Sári, Kemény
Zsófi, Dézsi Fruzsina és Berecz Boglárka darabjai kerülnek idén – felolvasó színházi
előadásban - a közönség elé.

Tárlatvezetések, beszélgetések, könyvbemutatók, vetítések és szakmai diskurzusok szerepelnek még az idén a szokásosnál kicsit szűkebbre szabott pécsi programban.

A tervek szerint a fesztivál – a korábbi hagyományokat felélesztve – ismét vándorünnepként folytatja majd,

bár úgy hírlik: Kaposvár jó eséllyel pályázik a megrendezésre. Addig is élvezzék a Pécs kínálta lehetőségeket; amíg lehet.

Nyitókép: Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél