Idén 27. alkalommal rendezi meg a nagy sikerű Múzeumok Majálisát a Magyar Nemzeti Múzeum. Május 25-26-án a szakmai bemutatók mellett színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral, fesztiválhangulattal várják a családokat, érdeklődőket.

Az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjének szakmai programjait és workshopjait az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa jelmondatának szellemében állítják össze: Múzeumok az oktatásért és kutatásért! A múzeumok április 8-ig tudnak jelentkezni és csatlakozni a múzeumok közös ünnepéhez.

Az egyedülálló kulturális fesztivál a hazai múzeumoknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, programkínálatuk ismertetésére. Az idei majálist olyan témák köré szervezik, amelyek összekötik a múzeumokat, ezek a hagyományok, a szokások és az örökség. A múzeumok a régi tradíciók szerint önállóan, saját standoknál mutatkozhatnak be a Múzeumkert területén és az intézmény belső udvarán.

A múzeumok az újrahasznosítás, az átalakulás és a fenntarthatóság jegyében rendezett programra, a Műtárgyspektrumra is jelentkezhetnek. A kezdeményezés célja az, hogy felhívják a figyelmet a múzeumi műtárgyak sokoldalúságára, ezzel együtt a kutatómunka jelentőségére. A felhívásra minden majálison részt vevő intézmény egy tetszőleges műtárggyal vagy tárgyegyüttessel jelentkezhet. A beérkezett anyagokból a majális két napján molinó-/tablókiállítást, -installációt készítenek. A mindig népszerű Tudássétányon, a múzeumi sátrakat összekötő útvonalon pontgyűjtő füzet segítségével tehetik próbára tudásukat a látogatók. 

A múzeumok jelentkezési feltételeiről a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján lehet tájékozódni.