A zenészeknek és a közönségnek egyaránt hatalmas érvágás, hogy elmarad az idei fesztiválszezon, különös tekintettel a Szigetre, amely az év fénypontját jelenti több tízezer magyar és külföldi zenerajongónak. Bár nincs, ami kárpótoljon ezért a veszteségért, a Rockstar Photographers csapata segítségével nosztalgiázhatunk egy kicsit a korábbi évekről.

Az ikonikus társaság 2006 óta dokumentálja a Hajógyári-sziget eseményeit. A csapat állandó tagjai az elmúlt években Kálló Péter, Bodorkós Máté, Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Hölvényi Kristóf, Koncz Márton, Major Kata, Mónus Márton, Mudra László, Mohai Balázs, Polyák Attila és Varga Benedek voltak. A fotósok nem csak a koncertek fellépőit, de a fesztivál legabszurdabb és legbensőségesebb pillanatait is lencsevégre kapják, ezáltal megmutatva, mennyire sokszínű is Európa egyik legkedveltebb eseménye. Ezúttal ők maguk meséltek nekünk képeikről.

Mónus Márton

„Egy szóval, fárasztó (megnéztem és tavaly kb. 15-20 km-t gyalogoltam csak a fesztivál területén belül), viszont az iszonyatos pörgés feledteti ezt a fáradtságot. Egy percre sem állhatsz le, mindig történik valami, mindig van mire figyelni, újra és újra lehet találni olyat, amit még vettél észre, nem fotóztál le.” (Mónus Márton)

Mónus Márton
Mónus Márton
Koncz Márton
Koncz Márton

„Rendkívül fáradt voltam, éppen egy kevésbé izgalmas helyzetet fényképeztem, mikor a kamerám keresőjében láttam a háttérben egy őrült srácot, aki éppen a Sziget feliratról ugrik hátraszaltót. Amint megláttam, rohantam is hozzá és megkértem, hogy ismételje meg ezt a mutatványt, mert úgy gondoltam, ebből akár egy jó kép is születhet. Végül ez volt az első olyan fényképem, ami a Sajtófotó Évkönyvben is szerepelt.” (Koncz Márton)

Mudra László

„A Foo Fighters-koncert első három száma után, miután kitessékeltek a fotós árokból és hivatalosan több fotót a nézőtérről sem készíthettem már, elmentem leadni a képeimet, majd visszatértem a közönségbe, hogy meghallgassam a koncert hátralévő részét, mivel a Foo Fighters számomra nagy fiatalkori kedvenc volt. A koncert legvégén a zenekar felhívta a színpadra a kerekesszékes Gal Mirzachit és a kezébe nyomták Dave Grohl gitárját, hogy egy rocksztáros gesztussal törje össze a földön. Itt már én sem bírtam magammal: bár nagyon messze álltam a színpadtól, felemeltem a gépem és amennyire csak rá tudtam közelíteni a nálam lévő objektívvel, ráközelítettem és lefotóztam a jelenetet. Az eredmény néhány nem túl jól sikerül, távoli, kicsit életlen, kis felbontású fotó, de a gesztus, az esemény túlmutat önmagán. Nem egy szimpla koncertfotó, hanem a Sziget-történelem része, a Sziget, mint közösségi élmény megtestesítője számomra.” (Mudra László)

Mudra László
Varga Benedek

„A Szigeten a kedvenc helyem a Nagyszínpad előtti tánctér. Késő délután a nap utolsó sugarai oldalról érik a tömeget, arany ellenfénybe borítva a területet. Már messziről megláttam a fel-felszálló füstfelhőt. Egyből elkezdtem befurakodni a tömegbe, hogy megtaláljam a forrását és elkészíthessem ezt a fotót.” (Varga Benedek)

Varga Benedek

„A Szigeten nem csak a felszabadultság és a féktelen bulizás van jelen. Rengeteg apró, őszinte pillanattal is találkozhatunk. Egymásba feledkező szerelmesek, egy fa tövében magányosan olvasó ember, vagy a fű közepén egy összebújva alvó pár.” (Varga Benedek)

Kálló Péter

„Az utóbbi időben főleg a drónfotózás felé fordultam. Az utóbbi pár évben úgy éreztem, hogy már mindent megmutattam hagyományos technikával, amit szerettem volna, illetve a szervezés és a csapat irányítása annyira leköti a figyelmemet, hogy nem tudok elmélyülni rendesen egy témában, ezért a Szigeten is főleg drónképeket lehet tőlem látni. Lenyűgöz ez a hatalmas tömeg és a fesztivál monumentalitása, ezért ezt is keresem a képeimben. Szerintem ezek a fotók a közösségi élmény metaforái, ahogy a több tízezer ember mintha valamilyen istenséget imádna, úgy fordulnak a Nagyszínpad oltára felé.” (Kálló Péter)

Kálló Péter

„Nagyon régóta járok fesztiválozni. Kb 15-16 éves korom óta. Nagyon sokszor elképzeltem gyerekként, hogy milyen lehet itt dolgozni. Misztikus és különleges bizonyos szempontból, és nagyon büszke vagyok, hogy a munkámmal és a csapatommal hozzátehetek ehhez a közösségi élményhez én is valamit.” (Kálló Péter)

Major Kata

„A színház, a cirkusz és a Magic Mirror helyszínek állnak legközelebb a szívemhez. Mindig történik valami érdekes, meghökkentő, szemet gyönyörködtető dolog és szerintem fotósként is kreatívabban lehet megközelíteni a témát.” (Major Kata)

Hölvényi Kristóf

„Nagyszínpad előtti terület + késő délutáni fények + csókolózó pár + buborékok. Klasszik, de jó recept.” (Hölvényi Kristóf)

Hölvényi Kristóf

„Ez a kép a Sziget partihajóján készült. Szerettem, amikor ide voltam beosztva, nekem is új volt végig hajózni a városon. Mivel kicsi volt a terület, arra is volt idő, hogy elbeszélgessek és jobban megismerjek néhány fesztiválozót. Egy dolgot nem értettem, hogy a nap végére hogyhogy nem kapott mindenki napszúrást.” (Hölvényi Kristóf)

Fűrész Zsolt

„A 25. Sziget alkalmán tortával és konfettivel leptek meg fesztiválozókat. A Szigeten rengeteg ilyen nem hétköznapi helyzetet fotózhat az ember.” (Fűrész Zsolt)

Polyák Attila

„Ez a fotó méltán tükrözi, hogy itt nincs akadálya annak, hogy jól érezd magad. A felvétel egy hajnali órában készült, hatalmas buli volt és a tömeg megőrült a dropok alatt. Mindig volt pár ember, aki úszott a tömeg fölött. Tudtam, hogy az utolsó dropok egyikén konfettieső lesz és kirúgják a sátor oldalát, így bementem középre, hátha el tudok kapni valami őrült bulihangulatot. Ekkor felemelték a srácot és eldurrantak a konfettiágyúk. Fantasztikus volt a hangulat.” (Polyák Attila)

Bodorkós Máté

„Dupla expozíció segítségével a bandát és az őket áhítattal figyelő nézőket is egy képbe tudtam sűríteni. A Jungle pszichedelikus szétfolyt dallamaival pont összehangban van ez a kép.” (Bodorkós Máté)

Bodorkós Máté

Kiemelt kép: Mudra László