Április 4-én érkezik a hazai mozikba Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan. A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet néhány barátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak nyugatra a kilencvenes évek derekán. Akinek van hasonló története, most premier előtt megnézheti a filmet az Umbrella Entertainment és a Juno11 Distribution közös Sztoriért mozi játékának köszönhetően.

Pelikan_still_1.jpg
Jelenet a Kék Pelikan című filmből. Fotó: Juno11 Distribution

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva is kitölthetik – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni.

A Kék Pelikan valós eseményeket dolgoz fel: a film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások.

„1999-ben utaztam először hamis vonatjeggyel Párizsba. Elképesztően izgultam, sőt egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is” – mesélte saját érintettségéről Csáki.

A magyarok leleményessége elképesztő – valószínűleg nem ez volt az egyetlen módja az okosba’ megoldott utazásoknak. A film forgalmazója, a Juno11 Distribution most ezekre, az egyébként már elévült büntethetőségű történetekre kíváncsi: az első 150 ember, aki március 6-ig a www.eletedmozija.hu oldalon olvasható feltételeknek megfelelően Facebookon, Instagramon vagy TikTokon megosztja, hogy hova és hogyan utazott okosba’, páros jegyet kap a premier előtti vetítésre, ahol a film kulisszatitkait is megismerheti a vetítést követő beszélgetésen.

A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában április 4-től látható a hazai mozikban.

A játék részletei és a zártkörű Sztoriért mozi vetítés időpontja itt érhető el.