2019-ben Halász Dániel fotográfus nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. Nyertes szinopszisának címe: Határvonal.

A benyújtott munkaterv szerint a fotós az elkövetkező egy évben végigjárja Budapest közigazgatási határát: egy közel 150 kilométer hosszú, képzeletbeli vonal mentén készíti el a fotósorozat darabjait.

Határvonal Budapest kevésbé ismert részeit mutatja meg, egy olyan köztes tartományt, amely a vidék és a főváros, a természet és az épített környezet mezsgyéjén helyezkedik el.

Halász Dániel Family sorozatának egy fotója
Forrás: danielhalasz.com

Négy fotós szintén elismerésben részesült.

Csizik Balázs

Csizik Balázs pályázata organikusan kapcsolódott eddigi tevékenységéhez, annak szerves folytatásaként értelmezhető. Budapestet alapvetően épített környezetként mutatja meg. A városi tájat épületek és a közöttük létrejövő tér egységében ragadja meg absztrakt formai redukcióként. Így Budapest egyik, nem mindennapi struktúráját mutatja meg szigorú kompozíciókban.

Csizik Balázs: Synesthesia

Molnár Zoltán

Hosszú ideje foglalkozik az otthontalanság súlyos problémájával, az utcán élők drámai helyzetével. Tizenhat év tapasztalatai jelentkeznek munkájában. Utcán című pályázata tárgyában jól látható emberi és szakmai elkötelezettsége. Munkájában elmélyült, képei empátiát sugároznak, s így jogosan került a finalisták közé.

Forrás: molnarzoltan.com

Szatmári Sára

Szatmári Sára pályázatának egyediségét a választott téma és annak fotográfiai feldolgozásának módja jelenti. A budapesti éves lomtalanítás különleges, Európában talán páratlan esemény. A város különböző kerületeiben megrendezett esemény idején óriási halmokban gyűlnek össze a kidobásra ítélt tárgyak, lomizók sokasága keres még használható vagy hasznosítható dolgokat a lomok között. A lomtalanítás kosszal, a rendezetlenség élményével jár együtt, Szatmári Sára azonban úgy ábrázolja a felhalmozódott szemétkupacokat, hogy azok bármely nagyvárosi kirakat képének is megfelelhetnének. Az új megvilágításban ábrázolt téma az újrahasznosítás fontosságára is felhívja a figyelmet.

Szatmári Sári diplomamunkája

Varga Viktor

Tér-idő metszetek című pályázata különleges technikai megoldásaival ragadja meg a figyelmet. Budapest főbb csomópontjainak felszín alá nyúló keresztmetszetét mutatja be, közlekedési útvonalakra koncentrálva. Digitális réskamerával készült felvételei újszerű és izgalmas látványt nyújtanak a földalatt létező nagyvárosról.

Forrás: https://www.ffs.hu/tagok/varga-viktor

A Capa Központ 2017-ben Budapest Főváros Önkormányzata partnerségével újította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A kétévente meghirdetett ösztöndíj 12 havi nettó 100 000 Ft odaítélésével, valamint egy kiállítással és az ahhoz kapcsolódó katalógus megjelentetésével jár.