1989 Európa sorsfordító éve, amikor a 40 évig működő rendszer hirtelen összeomlik, a határok átrajzolódnak. A Nincs parancs! című dokumentumfilmben Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét mutatja be.

Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon. Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét, és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét. A film arra is válasszal szolgál, hogy helytállásuk nélkül mi következhetett volna.

A dokumentumfilm animációs és fikciós betéteket is tartalmaz. Főbb szereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc és Nagy László. A fikciós filmrészlet főbb szereplői pedig Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos. A narrátor Schell Judit és Szervét Tibor.

A film rendezője és operatőre Szalay Péter Balázs Béla- és Schiffer Pál-díjas alkotó. További operatőrök voltak Lovasi Zoltán (Szerelempatak, Liliomösvény, Csak a szél) és Nagy Ernő (A nevetlen falu, Nyolcak Nyomában, Yiddish Blues). A film producere Péterffy András.

A Nincs parancs! díszbemutatóját szeptember 8-án, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják. A helyszínen fotókiállítással egybekötve látható lesz egy eredeti Vasfüggöny-kapu is, Trabant-bemutatót tartanak, és rövid trombitakoncertet ad a film főcím zenéjét szerző Barabás Lőrinc.

Nyitókép forrása: urania-nf.hu