fbpx

Hamarosan kiderül, mennyire volt hiteles izraeli miniszterelnök Helen Mirren

Bát micva korba lépett a ZsiFi – ez a zsidó vallásban a lányok nagykorúságát jelenti. A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei év legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek november 29. és december 3. között.

A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, hogy bemutassa a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát. Zsidókról és nem zsidókról mesél – zsidóknak és nem zsidóknak.

Az idei fesztivál azonban kénytelen más irányba is elmozdulni. A szervező Bálint Ház, mint minden zsidó intézmény, mélyen lesújtott az október 7-i izraeli terrortámadások miatt. Ezért idén kiemelten fontosnak érzi, hogy a kultúra közvetítésén túl lehetőséget biztosítson a beszélgetésekre, egymás támogatására, a helyzet mélyebb megértésére. A bemutatott filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit jobban embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.

A filmek ismét bepillantást engednek a zsidó mindennapokba, az izraeli társadalom sokszínű világába. Idén a ZsiFi elvezet a vallásos világ randizásának komplikált színterébe, a divatvilág szépségeibe, de a szexfilmek egyik doyenje, régi darabja is szerepel a felhozatalban. Emellett megtudhatjuk, hogy fiatal izraeli diákok hogyan élnek meg egy lengyelországi iskolai kirándulást. De amit talán a legtöbben várnak: találkozhatunk a filmvászon Izrael legendás miniszterelnökével, Goldával, akit az Oscar-díjas Helen Mirren formál meg.

Az eddigi fesztiválok mintájára játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket egyaránt láthatnak az érdeklődők. Az ötnapos rendezvény filmjeit idén is a Puskin és a Művész Moziban lehet megnézni, de a helyszínek ezúttal kiegészülnek a Gólem Központ Csányi utcai színterével. A mozgóképeket ráadásul idén több kísérőprogram követi, mint eddig bármikor: beszélgetések, kóstolások, koncert, buli.

Az idei év azonban nem csak a ZsiFi számára fontos születésnap. Az esemény a zsidó Budapest filmes szempontból való bemutatásával becsatlakozik a Budapest 150 rendezvénysorozatba; a névadó Izrael pedig idén 75 éves, így a filmek mintegy felét kitevő izraeli alkotások ezt a jubileumot ünneplik.

Ahogy már megszokott, a filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A rendezvény fő támogatói az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, az Izrael Állam Nagykövetsége, valamint a Merkaz.

További információk elérhetők a fesztivál honlapján.

A képen jelenet a Golda című filmből.

A rovat további cikkei