A film egy pesti család életét követi, többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó, érzékeny alkotás, egyfajta „zenés képeskönyv” finom humorral átszőve. A főszereplők – Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér – mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István.

A Hét kis véletlent május 13-ától a budapesti Művész és Toldi, valamint több vidéki mozi is előjátssza.

A film központi alakja Gertrúd (Rezes Judit), a középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban. Férjével (Mészáros Máté) és nagyfiával (Börcsök Olivér) él valahol a nagyváros belsejében. Fanatikus rajongással kórust vezet. A huszonéves Albán (Mészáros Blanka) Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapásszerű hatással van egymásra: Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet rendetlensége és bizonytalansága. Ez a történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet.

„A film töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, narratív képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet. A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel, allúziókkal, egyfajta emelkedettebb, lírai regiszterrel” – mondja a rendező.

 „A Hét kis véletlen nem lineáris, töredékekből tevődik össze, ahogy az életünk is” – mondta a Gertrúdot alakító Rezes Judit. A másik női főszereplő, Mészáros Blanka számára a Hét kis véletlen lényege „megjelenni, nyomot hagyni és eltűnni”.

A Hét kis véletlen forgatókönyvét Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik. A film operatőre Táborosi András, vágója Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, társproducer Kenesei Edina.

Nyitókép: Börcsök Olivér és Mészáros Blanka a film egyik jelenetében