fbpx

Hamlet a vitrinben

A debreceni Csokonai Színház sétáló- és vitrinszínházi formában viszi színre Shakespeare darabját.

Gemza Péter, a teátrum igazgatója a produkcióról tartott csütörtöki rendezvényen elmondta: reményeik szerint ezzel a megoldással közösségi élményt tudnak nyújtani a közönségnek a pandémia idején.

A darab elsődleges hívószava a távolságtartás volt, így Éry Franciska Londonban élő alkotó egy olyan előadást vitt színre, amely a vizualitás mellett a hangokra, hanghatásokra helyezi a fókuszt – mondta az igazgató.

Éry Franciska rendező hozzátette: a produkció alapanyaga a Hamlet Nádasdy-féle fordításának erőteljesen rövidített verziója.

Az előadás helyszíne a Nagyerdei Stadion földszinti, üvegfallal borított része lesz: míg a színészek bent játszanak, a nézők kívülről nézik és fejhallgatón keresztül hallgatják őket, majd az előadás közepe felé a színészek kitörnek a „vitrinből” és a darab végéig már a stadion körül zajlanak a történések. A színészekkel együtt mozgó közönség szinte részese lesz az előadásnak, ezáltal alakul át a vitrinszínház sétáló színházzá és nyújt tényleges közösségi élményt.

A produkciót egyszerre ötvenen kísérhetik figyelemmel előbb a járványügyi szabályokat betartva elhelyezett ülőhelyekről, majd a szabad térben követve a színészeket – mondta Gemza Péter. Reményeik szerint mintegy húsz alakalommal mutatják be a Hamletet a Nagyerdőben, először augusztus 11-én.

A darabot Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával Éry Franciska rendezte, zeneszerző Bocsárdi Magor, koreográfus Katona Gábor, dramaturg Adorján Beáta. A főbb szerepeket Bakota Árpád (Claudius), Varga Klári (Gertrud), Rózsa László (Hamlet) és Mészáros Ibolya (Ophelia) alakítják.

Fotók forrása: Csokonai Színház

A rovat további cikkei