mesterdalnokok_600x425.png
Molnar András, Sólyom Nagy Sándor és Kincses Veronika Wagner Mesterdalnokok című operájábanFotó: operett.network.hu

Az 1948-ban, Budapesten született Molnár András zenei tehetsége már gyerekkorában, a családi éneklések során megmutatkozott. Mire hatévesen a Magyar Rádió Gyerekkórusába került, számos népdalt és operarészletet tudott már. Kamaszkorában hátat fordított a zenének, ekkoriban versenyszerűen kosárlabdázott, még az NB I-ben is játszott. Végül 28 évesen, mások unszolásra énektanárhoz ment, és magánúton képezte magát, mestere Kaposy Margit volt. Miután a Magyar Rádió és Televízió énekkarának tenoristájaként 1979 tavaszán részt vett az Operaház előéneklésén, Mihály András igazgató azonnal szerződtette. Fél év múlva Erkel Ferenc operájában, Hunyadi László szerepében debütált.

Elsősorban Wagner-tenorként ismert, a német zeneszerző valamennyi művének főszerepét elénekelte: a Lohengrint, a Parsifal címszerepét, a Trisztánt. Wagner iránti rajongása mindig töretlen volt: előfordult, hogy egy sportbaleset után, begipszelt lábbal énekelte Parsifalt, hogy el ne maradjon az előadás.

A kilencevenes évek elején másik nagy álma is teljesült, Bánk bán szerepét énekelhette Kerényi Imre rendezésében.


bankbanoh2_600x397.png
Molnár András (Bánk bán), Kertesi Ingrid (Melinda) és Kováts Kolos (II. Endre)Fotó: operaportal.hu

 

A Wagner-operák mellett repertoárjában vezető lírai és hőstenorszerepek is vannak: Florestan (Beethoven: Fidelio), Hermann (Csajkovszkij: Pikk dáma), Titus (Mozart: Titus kegyelme), Radames (Verdi: Aida), Pinkerton (Puccini: Pillangókisasszony), Sámson (Saint-Saëns: Sámson és Delila), Canio (Leoncavallo: Bajazzók). Két kortárs magyar opera főszerepét is alakította a 80-as években: Bozay Attila Csongor és Tündéjében Csongort, majd Szokolay Sándor Ecce homo című operájában Manoliosz hegyi pásztor szerepét énekelte.

Külföldön is gyakran vendégszerepelt. 1980-ban első díjat nyert Olaszországban a trevisói Toti dal Monte énekversenyen. A Wagner-operák fellegvárában, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon már 1983-ban A nürnbergi mesterdalnokokban Vogelgesangot és a Tannhäuserban Heinrichet énekelhette. Fellépett Londontól Moszkván keresztül Buenos Airesig a világ minden pontján. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Solti György, Doráti Antal, Ferencsik János, Herbert von Karajan vagy Nikolaus Harnoncourt.

Munkássága elismeréseként 1983-ban Székely Mihály-emlékplakettet, egy év múlva Liszt Ferenc-díjat, később érdemes művész címet, majd Erzsébet-díjat kapott. 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki ?mind a Magyar Állami Operaház színpadán, mind koncerténekesként nyújtott kimagasló teljesítményéért?. 2003-ban örökös tagságot nyert a Halhatatlanok Társulatában. Az Operháznak 1999 óta örökös tagja, 2008-tól mesterművésze.

Forrás: MTI, Kultúra.hu