csikszerda
Fotó: Pályi Zsófia

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kóruscsaládja, három nagykórus, három kamarakórus, két gyermekkar és egy zenekar alkotja. Sajátos megjelenésük, széles ? a népdaloktól a barokkon át a kortárs művekig terjedő ? repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett valódi védjegyük a hangfürdőhöz hasonlatos, improvizációs betétekkel tarkított előadásmód. A Csíkszerda önszerveződő közösség, amelynek tagjai nem csupán énekelni járnak össze, hanem önkéntesként saját maguk készítik elő és szervezik meg fellépéseiket is.

Csikszerda_koruscsalad
Forrás: csikopera.hu

Tízéves fennállása alatt közel 90 projekt, összesen 286 koncert kötődik a kórus nevéhez, amelyben eddig több mint 800 énekes fordult meg. Ugyanígy a Csíkszerdához kapcsolódik a többéves múltra visszatekintő, Budapest legszerethetőbb kórusfesztiváljaként jellemzett Nyári és Téli Kórusok Éjszakája is.

Az extravagáns karnagy-zeneszerző, Tóth Árpád, a közösségi éneklés TED-videókból is ismert arca, a kórus karnagya és a kreatív közösség szellemi vezetője zeneszerzőként jegyzett már oratóriumot, számtalan dalt, azonban operaszerzőként most debütál.

Toth_Arpad
Tóth Árpád karnagy-zeneszerző
Forrás: csikopera.hu

A Hold gyermeke című opera szereplői olyanok, akár a mítoszok és legendák hősei ? a nő, a férfi, a gyermek és a Hold. A történet elemei ? a magány, a szerelem, a féltékenység és az örök küzdelem a hatalmas, kozmikus erőkkel ? mindannyiunk számára ismerős érzések és helyzetek. A librettó a Csíkszerdához több szállal is kapcsolódó költő és kritikus, Molnár Illés munkája.

További információk: csikopera.hu