Február 15-i koncertjén többszörösen is ünnepel a MÁV Szimfonikus Zenekar: megemlékezik a 191 éve született Johannes Brahmsról, valamint arról, hogy 100 évvel ezetlőtt, 1924 februárjában alapították elődjét, a Vasutas Ének- és Zenetársaságot.

Kirill Troussov. Fotó: Marco Borggreve
Kirill Troussov. Fotó: Marco Borggreve

A MÁV Szimfonikus Zenekar február 15-i koncertjén a Müpában a 191 évvel ezelőtt született nagy német zeneszerző, Johannes Brahms életművének három kiemelkedően fontos darabja szólal meg. Elsőként a vidám hangulatú Akadémiai ünnepi nyitány, amely Brahms többnyire borongós művei között ritka kivételnek számít. Ezt követi a Hegedűverseny, amely a hangszer versenymű-irodalmának egyik kiemelkedő remeke, nem mellesleg már az érett zeneszerző műve: 1878 nyarán, a Wörthi-tó partján készült, ugyanott, ahol egy évvel korábban a II. szimfónia. A Hegedűverseny szólistája ezúttal a Németországban élő Kirill Troussov, akit visszatérő vendégművészként nagy érdeklődéssel vár a hazai közönség.

Az est második részében Brahms IV. szimfóniája hangzik el, amely mintegy megkoronázza a szerző nagy műgonddal komponált szimfóniáinak sorát. A darabot stájerországi nyaralása alatt kezdte komponálni, 51 éves korában, és egy évvel később mutatták be Meiningenben a kor leghíresebb karmestere, Hans von Bülow vezényletével.

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenének karmestere Thomas Sanderling, a hitleri Németországból száműzött Kurt Sanderling karmester fia. Lemezfelvételeiért 1998-ban elnyerte a Cannes Classical Awardot, 2010-ben Grammy-jelölést kapott, majd 2017-ben Echo Klassik díjban részesült.

További információ a zenekar honlapján található.