Záborszky Kálmán, a Zuglói Filharmónia vezető karmestere, művészeti vezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zenekar 65. évébe lépett.

Az évad programjait ismertetve kiemelte: a Rákóczi-emlékév alkalmából egy zenemű megírására kérte fel Zarándy Ákost. A Téli bérlet első előadásán, november 9-én a zeneszerző Rákóczi-concerto tárogatóra és zenekarra című művének ősbemutatója is hallható lesz a Pesti Vigadóban.

Zarándy Ákos elmondta: 3 tételes versenyműről van szó. A fő célkitűzés az volt, hogy a barokk és klasszikus hagyományokat kövesse, kuruc kori táncokból, Rákóczi korabeli dallamokból merített. A műben elhangzik a Rákóczi-nóta, mint mondta, ez lesz a versenyműben a legtradicionálisabb rész, a többit kicsit modernebbre fogalmazta.

Záborszky Kálmán az új műről úgy fogalmazott: ehhez hasonló alkotás nem született még. A Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) való együttműködés keretében megvalósuló Téli bérlet első előadásán az új darab mellett Rossini Semiramis-nyitánya és Schumann 4. szimfóniája hangzik el.

A filharmónia további állandó sorozatai között van a Stephanus-bérlet a Müpában és a Gaudeamus-bérlet a Zeneakadémián.

A Stephanus-bérlet első hangversenyéről a művészeti vezető elmondta: a november 17-i koncert programján Verdi Quattro pezzi sacri és Wagner A Walkür című darabja III. felvonásának zárójelenete kap helyet. A koncerten Brünnhilde Szutrély Katalin, Wotan Perencz Béla lesz, a rendező pedig Losonczi Anita.

A Gaudeamus-bérlet negyedik koncertje 2020. március 28-án Vashegyi György vezényletével valósul meg a Zeneakadémián. Ezen Haydn A lakatlan sziget című művének nyitánya, Mozart K. 482-es számú Esz-dúr zongoraversenye és K. 365-ös számú Esz-dúr versenyműve két zongorára, valamint Haydn 70. D-dúr szimfóniája hallható.

Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a Zuglói Filharmónia komplex művészeti sorozatainak szerkesztő-műsorvezetője kiemelte: a Pastorale családi sorozat 2020 áprilisában a 250. előadásához érkezik. Idén a sorozat négy dupla előadásból áll.

Minden évben bemutatnak egy zenés színházi produkciót, bevezetésként az operaműfajba két tematikus koncertet adnak, májusban pedig egy népzene-néptánc programot tűznek műsorra. A Zuglói Filharmónia és az MMA közös rendezésében megvalósuló családi előadás-sorozatban, a Pesti Vigadóban 2020 januárjában Fantasztikus szimfónia címmel Berlioz világát mutatják be.

Februárban Mesternő és tanítványa címmel Kertesi Ingrid énekművész és Subedi (Szentes) Anna kerül a középpontba. Áprilisban Szőnyi Erzsébet két egyfelvonásos gyermekoperáját mutatják be, májusban Munkálódik a cimbalmos címmel Balogh Kálmán cimbalomművész lesz a főszerepben. A programok állandó vendégszereplői közé tartoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói.

A nyolc éve elindított, Felfedezőúton című, fiataloknak szóló összművészeti sorozat indulása óta 16 különböző programot mutattak be a 10-18 és a 5-10 éves korosztálynak, a gyerekeket szervezetten, iskolaidőben hozzák el az előadásokra.

Októberben tartják a Felfedezőúton 300. előadását, a 100 ezredik nézőt pedig 2020 tavaszán köszönthetik a Zuglói Zeneházban.

Fotók forrása: Zuglói Filharmónia