fbpx

Hantai Simon munkáiból nyílik kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

A pénteken nyíló tárlaton a hangsúlyt az ötvenes évekbeli alkotások kapják.

Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából mintegy 20 művet mutat be péntektől a Hantai 100 című kiállítás Budapesten, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában (KMFA), ahol a művész négy alkotása először lesz látható Magyarországon.

Hantai a folyamatos kísérletezés eredményeként szakított a szürrealistákkal, alkotásai egyre erőteljesebben gesztusokká váltak, majd az absztrakt expresszionizmus felé fordult. A hatvanas évektől visszanyúlt a kezdetekhez, és újragondolva azt kialakította saját technikáját, a pliage-t. A vászon hajtogatásával, gyűrésével, csomózásával és festésével Hantai kilenc, egymástól jól elkülöníthető korszakot hozott létre. Ezek közül a Mariale-, a Catamuron- és a Tabula-sorozat egy-egy darabja mutatkozik be a galériában.

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményes anyagából rendezett tárlatával egy időben lesz látható, mintegy kiegészítve a páratlan életművet.

A száz éve született művész festményei a világ vezető múzeumaiban és meghatározó magángyűjteményeiben is megtalálhatók. Idén májusban a centenárium alkalmából több mint 130 alkotása volt látható a párizsi Louis Vuitton Fondation épületében Anne Baldassari kurátor vezetésével. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája, a Gagosian képviseli, születése centenáriuma tiszteletére a galéria New York-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatok.

Hantai Simon centenáriumi kiállítása december 22-ig lesz látható a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Nyitókép: Hantai Simon: Peinture (1953, olaj, vászon, 91,5×123 cm, részlet).

A rovat további cikkei