A rövidfilmek és a játékfilmek mellett különleges koncertekkel is vár Románia legrégibb filmes seregszemléje november 6–10. között Marosvásárhelyen. A 27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon többek között Hobo és Harcsa Veronika is fellép.

A koncertek sorozatát a fesztivál előestéjén a CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely előadása nyitja. A csoport céljai között elsősorban az új magyar zenei élet gondozása, valamint a fiatal és rangidős zeneszerzők, alkotók, előadók összehozása szerepel.

Az Alter-Native szinte évente visszatérő Földes László Hobo két koncertet ad. Előbb a Woodstock című produkciót adják elő, ennek célja magyar nyelven visszaadni a hatvanas évek érzéseit, gondolatait és zenéjét, amelyek elindították útján a művészt. Hobo Marosvásárhelyen a Viharban születtem című előadásával is színpadra lép, mindkét koncertet először hallhatja az erdélyi közönség.

Harcsa Veronika legújabb partnerével, az oroszországi születésű, Junior Prima díjas hárfaművésszel, Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra.

A fesztiválon lesz mozikoncert is CSOMA – Opera Cinematique címmel, amely Szemző Tibor narrátor, Kéringer László énekes és Gőz László basszustrombitás előadásában Kőrösi Csoma Sándornak állít emléket, aki 200 éve indult el Székelyföldről a magyarok eredetének felkutatására. A fesztiválon fellép még a Midnight Buzz brassói együttes, valamint a Balázs Elemér Group is.

A seregszemlén felolvasószínházi előadás is lesz, amelyen Szabó Róbert Csaba Agamemnón kutyája című drámáját mutatják be Pálffy Tiborral a főszerepben. A közönség táncszínházi előadást is megtekinthet, a Macaveiu Blanka rendezte Farídát.

A fesztivál versenyprogramjába 49-et válogattak be 1100 rövidfilm közül, amelyek 74 országból érkeztek. A rövidfilmek mellett a 2018-as és 2019-es esztendő legsikeresebb román és magyar játékfilmjeit is megtekintheti a közönség.

Részletes program: itt.

Nyitókép: Hobo, fotó: Földes Borbála