Akkora meglepetés volt tavaly a Vers a parton a Balatonalmádi strandokon, hogy néhányan meg is ijedtek a hangosbemondóban hirtelen megszólaló, érces férfihangtól. Ma már zenés szignállal indulnak a napi szavalatok, a kezdeményezés pedig olyannyira népszerű, hogy számos színművész, író és költő, valamint partnerként a MÁV is csatlakozott hozzá.

József Attila verse a MÁV hangszóróiból a balatonszárszói peronon. Gáspár Sándor Sün Balázst szaval a strandrádióban. Likó Marcell elmondja nekünk Zelk Zoltán Családi körét, amelyhez életrajzában személyes történet fűzi. Für Anikó Kosztolányi egyik remekével lep meg bennünket, Szabó T. Anna saját versét osztja meg velünk.

Olyan élmények ezek, amelyeket biztosan magunkkal viszünk, ha váratlanul összetalálkozunk velük egy-egy füllesztő nyári napon a Balatonnál. Egy egyszerű gondolatból indult el tavaly a Vers a parton kezdeményezés, amely idén a MÁV peronjairól már körbeérte a Balatont. Czompó Gábor ötletgazdával, a balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnökével beszélgettünk.

Czompó Gábor
Fotó: Szenthe Zoltán

Úgy tudom, egy baráti beszélgetésből indult a kezdeményezés, amely a Te ötletedből, Szálinger Balázs költő, Mihály Péter színművész, valamint Géczi János író segítségével jutott el a megvalósulásig. Ilyen inspiráló közeg a Balaton?

Igen, mindannyian kötődünk a Balatonhoz, a kezdeményezésünkre pedig az íróktól kezdve a verset előadó művészeken keresztül a hangmérnökig mindenki azonnal igent mondott. Az idén elindult Vers a peronon alapgondolata az volt, hogy abban a holtidőben, amikor az utasok már tudják, hogy honnan indul a vonatuk, de még néhány percig a peronon állva várakoznak, 3-3 és fél percben kapjanak olyan gondolatokat, érzéseket hazaszeretetről, szerelemről, életről, amelyek talán el tudják kísérni őket a nap folyamán.

Honnan indult a kezdeményezés, és hány településen hallhatóak idén a versek?

Tavaly Balatonalmádi 3 strandján indítottuk el a Vers a parton programot, amelyhez ezen a nyáron már Alsóörs és Balatonfűzfő is csatlakozott. Ezt bővítettük ki idén a Vers a peronon programmal, amelyet a MÁV kommunikációs igazgatósága segítségével a Balaton északi és déli partjára is ki tudtunk terjeszteni. Így már összesen 8 strandon és 13 Balaton-parti település peronjain hallhatóak a versek. Ez évben összesen 38 verset rögzítettünk, amelyek a nyári szezon 95 napján át, napi egyszer hangzanak fel. Tervben áll, hogy jövőre országossá bővüljön a program.

Mi alapján választottátok ki az elhangzó műveket?

Voltak saját kedvenceim, például az Őrizem a szemedet, illetve személyesen fontosnak tartottam, hogy Balatonszárszón megszólaljon a vasútállomáson József Attila valamely verse. Voltak olyan felkért előadók is, akik hoztak magukkal műveket. Mindenképp szerettünk volna megemlékezni a nemrég eltávozott Csukás Istvánról, így került a repertoárba a Sün Balázs és a Róka Ricsi  Gáspár Sándor és Halas Adelaida előadásában. Ugyanígy tavaly az akkor váratlanul elhunyt Térey Jánosra emlékeztünk: halála után két nappal már a Málnaföldek mindörökre szólt a strandokon.

Az előadók között nemcsak helyi és országosan ismert színészek, zenészek, hanem József Attila-díjas költők is vannak. Hogyan találtátok meg őket?

Ahogy az egész program, tulajdonképpen az előadók köre is baráti alapon szerveződött, és mindenki, akit megkerestünk, azonnal igent mondott. Für Anikó, Tóth Ildikó, Holecskó Orsolya, Halas Adelaida, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Nagy Péter, Mihály Péter színművészek, Pitti Katalin operaénekes, Szűcs Krisztián és Likó Marcell zenészek szavalnak. Emellett öt József Attila-díjas költőt kértünk fel, hogy saját művét olvassa fel, így hallhatjuk például Szabó T. Anna, Géczi János, Szálinger Balázs, Kemény István és Varró Dani hangján saját verseiket.

Balatonalmádi strandjain Kemény Istvántól a Nílust hallhatjuk
Fotó forrása: Facebook

Milyenek a visszajelzések, szeretik az emberek a verseket ma Magyarországon?

Csak pozitív visszajelzéseket kapunk. A strandokon minden nap 17 óra 15 perckor szólalnak meg a versek, és tudunk olyan nagyszülőről, aki ehhez az időponthoz igazítva a napi időbeosztását, rendszeresen odaér – vagy a délutáni pihenő után visszajön – a Balaton-partra, hogy az unokákkal együtt meghallgathassa az aznapi művet. Mivel tavaly többen megijedtek a parton, amikor minden előzetes bejelentés nélkül megszólalt a hangszólókból a Vers a parton főcím, rövid zenei szignál elkészítésére  kértük Teleki Gergő zongoraművész barátunkat. Ez a főcím Mihály Adél, Mihály Péter színművész 10 éves kislánya zongorajátékával hallható.

Meddig szólnak a versek a parton és a peronon?

Mindkét évben június 4-én, a nemzeti összetartozás napján kezdtünk; tavaly Wass Albert Üzenet haza, idén pedig Juhász Gyula Trianon című versével. Idén szeptember 6-áig tart a program.

Fotó forrása: MÁV

A program exkluzivitását a váratlan helyszín adja. Mégis, ha valaki visszahallgatná a verseket, eléri azokat valahol?

Minden hanganyag és a várható versek listája is megtalálható az Aranyhíd Polgári Egyesület honlapján, az aranyhid-egyesület.hu oldalon.

Nyitókép forrása: MÁV