Minden műtárgynak megvan a története. Az alábbi három különleges darab a BÁV aukciói során nemcsak a licitrekordok miatt vonták magukra a figyelmet, hanem azért is, mert megjelenik bennük a történelem egy apró szelete.

A magyar koronázási palást töredéke

A tavaly nyáron megrendezett centenáriumi aukción feltűnt egy aprócska, ám annál izgalmasabb műkincs: a magyar koronázási palást egy töredéke, mely a maga 2,4×3 cm-es méretével 1 800 000 forintos kikiáltási árról indulva végül 21 250 000 forintért kelt el.

A töredék az 1867-es javítást megelőzően minden bizonnyal a koronázási palást része volt, derült ki Szentey Sándor, a korabeli javítást végző szabómester írástöredékéből, amely szintén rendelkezésre állt, és segítette az Iparművészeti Múzeum munkatársait az azonosítás során.

A kutatók munkájának gyümölcseként megállapítható, hogy az anyagdarab története szorosan összefonódott a koronázási jelvények históriájával, ezért az aukciós kiállítás idején védetté nyilvánították, így a magyar állam elővásárlási jogot szerzett a műtárgy felett. A palásttöredék végül a Magyar Nemzeti Múzeum birtokába került, így mostantól mindenki nyomon tudja követni további életútját.

Teleki Sámuel erdélyi főkancellár ezüst kínálótálja

A december 6-án kezdődő 80. Művészeti Aukcióra újabb történelmi darab érkezik. Ezúttal Teleki Sámuel erdélyi főkancellár ezüst kínálótálja kerül kalapács alá, amely az egykor 72 darabos étkészlet része. A korszak jellemző ornamentikájával ellátott tál Johann Georg Hann ötvös keze munkáját dicséri, egyúttal rápillantást enged a kor egyik jelentős vezetőjének elegáns vacsoraasztalára is.

Zsolnay Júlia dísztálja

Sokaknak ismerős lehet a Zsolnay család neve és a hozzájuk köthető csodálatos kerámiatárgyak. Sokféle, a család gyárában készült műtárggyal találkozhattunk már, de ezek között is különlegességnek számít Zsolnay Júlia rejtélyes, saját önarcképét ábrázoló szecessziós dísztálja.

A feltehetően 1900–1910 között készült tál esetében a 2 800 000 forintos induló árról egészen 4 600 000 forintos összegig emelték a licitálók a végső leütési árat a tavaly decemberi 78. Művészeti Aukción, így a szerencsés nyertes az árverési jutalékkal együtt összességében 5 520 000 forintért jutott a hozzá ehhez a különleges műtárgyhoz. A tál érdekessége, hogy a szinte holografikus hatást keltő felületet a háttérben meghúzódva pókhálómintázat szővi át, mellyel az alkotó a gyárban lévő személyes kapcsolatokra kívánt utalni. Egyedi festése és titokzatos jelentése muzeális ritkaságúvá avatja. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Műtárgyfelügyeleti Hatóság az árverés előtti utolsó pillanatban védetté nyilvánította. Ezáltal elérhetővé vált a szakemberek számára a jövőbeli kutatásokhoz.

A december eleji aukción újabb mesélő mintázatú Zsolnay-műtárgy jelenik meg az árverési tételek között. Ezúttal egy szecessziós díszváza várja majd a licitálókat. A vázán megjelenik a cseresznyefák alatt aranyfácánokat etető lány alakja, és jellemző jegye a több rétegben felvitt selyemfényű, a Zsolnay-kerámiákra jellemző eozinmázak sokrétű alkalmazása. Ez a műtárgy most 1 800 000 forintos kikiáltási árról indul.

A BÁV 80. Művészeti Aukcióján többek között Vaszary János 1910-es, Parkrészlet című festménye, két Rippl-Rónai-alkotás és sok más érdekesség várja a közönséget. A december 6–7. között zajló árverés előtt november 26. és december 5. között a BÁV ART Aukciósházban (1055 Budapest, Szent István krt. 3.) lehetőség nyílik a licitre kínált tárgyak személyes megtekintésére.

Nyitókép: Zsolnay Júlia dísztálja. Fotók forrása: BÁV