A magyar tűzoltóság története, 1870–2020

Számos helyszín után Kecskemétre érkezik a magyar tűzoltóság történetét bemutató kiállítás, mely valóban minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A tárlatot elsőként a Belügyminisztériumban 2020 februárjában rendezett konferencia és ünnepi esemény alkalmából láthatta a szakmai közönség. 2020 márciusától kezdve vándorkiállításként járja az országot, s most hét hétre a Cifrapalotába költözött.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumának vándorkiállítása komplex történeti áttekintést ad: gróf Széchenyi Ödön munkásságától, valamint az első hivatásos, magyar tűzőrség 1870-es megalakulásától napjainkig mutatja be a magyar tűzoltóság azóta eltelt másfél évszázadának történetét. 

A korabeli dokumentumokkal, metszetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon keresztül a látogatók megismerhetik, hogyan vált a tűzoltóság a 19. század végétől kezdve, lelkes polgári önkéntes mozgalomból a városok szervezett, hivatásos testületévé, a tűzoltás és a mentés pedig speciális ismereteket igénylő, önálló, új szakmává. Ez a kivételes kiállítás alkalmat ad a magyar tűzoltók történetének megismerésére, és erősíti a lakosokkal való közvetlen kapcsolatteremtést.

A kiállítás augusztus 8-ig látogatható.

Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben

A kiállítás a Fenékpusztán 2006 óta folyó új kutatásokból kiindulva a késő ókori erőd és épületeinek 3D-s rekonstrukciójára vállalkozik, és egy jövőbeli régészeti park vízióját vázolja fel. 

Fenékpuszta nemzetközi hírnevét elsősorban nem késő római emlékeinek köszönheti, hanem annak, hogy itt az avar korig a helyben maradt provinciális lakosság megőrizte római hagyományait és keresztény hitét, kapcsolataik mindvégig kimutathatók a mediterrán világ felé.

A kiállításon az új kutatások eredményeinek és leleteinek bemutatásán túl egy lehetséges jövőképre és hasznosításra is javaslatot tesznek. Fenékpuszta mind a mai napig javarészt beépítetlen területe kiváló lehetőséget nyújt a régészeti emlékek sokoldalú bemutatására. A kiállítás egyrészt az erőd hajdani védrendszerét és épületeit varázsolja újjá modern digitális módszerekkel, 3D-rekonstrukciók formájában, másfelől pedig egy régészeti park megvalósítására közvetít időszerű koncepciókat. 

A kiállítás október 24-ig látogatható.

TRANSCENDO – Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész életműadománya

Szávoszt Katalinnak a Kecskeméti Katona József Múzeumnak adományozott alkotásai – melyeket ezen a tárlaton mutatnak be – szinte a teljes életművet átfogják. A Budapesten élő alkotó Kecskeméthez elsősorban a családi múlt és a Nemzetközi Kerámia Stúdió révén kötődik. Éppen az utóbbiban indult a porcelán utáni korszaka, melynek során nagyméretű kül- és beltéri kerámiaplasztikákat, úgynevezett „épített kerámiákat” kezdett el készíteni. Szintén külön termet kapott az utóbbi évek során született Lobogás (Zászlók) elnevezésű sorozata, „installációja”.

A kiállítás október 24-ig látogatható.

Képek forrása: Kecskeméti Katona József Múzeum