Az olvasást népszerűsíti az első debreceni Harry Potter-hétvége, amelyen február 23. és 25. között minden korosztályt színes programokkal várnak a szervezők.

A Harry Potter és az azkabani fogoly szereplői. Fotó: Warner Bros. / 1492 Pictures / Collection Christophel via AFP
A Harry Potter és az azkabani fogoly szereplői. Fotó: Warner Bros. / 1492 Pictures / Collection Christophel via AFP

A minifesztivál hétfői debreceni sajtótájékoztatóján Némethy-Szilágyi Norbert főszervező, a Borostyán Produkció alapítója azt mondta, a helyi közösségek összefogásával megrendezendő Harry Potter-hétvége legfontosabb küldetése közelebb vinni a fiatalokat az olvasás és a könyvek világához. A három nap alatt hét helyszínen 36 programmal várják az érdeklődőket, lesz filmvetítés, slam poetry est, és a regénysorozathoz kapcsolható varázslatos éttermi menüt kínálnak Harry Potter világából.

A fesztivál egyik fő helyszíne lesz az Apolló Mozi, ahol a Harry Potter-sorozat első négy filmjét vetítik, az elsőt angol nyelven is. Közönségtalálkozót szerveznek Harry magyar hangjával, Gacsal Ádám szinkronszínésszel, Kostyál Viktor grafikus-karikaturista pedig a mozi vendégvárójában pár perc alatt bárkiből roxforti diákot varázsol – ismertette a részleteket Fejér Tamás, az Apolló Mozi vezetője, aki megjegyezte, hogy számos kvízjáték mellett bagolysimogató is lesz az Apollóban.

A Német Kulturális Fórum a kicsiket Harry Potter élményfestésre, a felnőtteket borozásra várja a fesztivál három napján – jelezte Horváth Andrea, a fórum elnöke.  A helyi Pagony könyvesbolt pedig varázspálca-készítő kézműves foglalkozásokat és interaktív meseterápiás foglalkozásokat szervez a gyerekeknek – fűzte hozzá Végh Zsuzsa üzletvezető.