fbpx

Hat koncert, amit nagyon várunk az idei Veszprém Blues Fesztiválon

Április 13–16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyet a térség legfontosabb blueseseményeként tartanak számon. Idén nemzetközileg elismert előadók adják egymásnak a mikrofont Veszprémben, de képviselteti magát a magyar blues színe-java is. Alább szemlézzük a programkínálatot.

Ian Siegal Band

Ian Siegal neve nem cseng ismeretlenül a hazai közönség számára, az angol énekes-gitáros ugyanis több ízben megfordult már Magyarországon. Sőt, még egy javarészt magyar zenészekből álló alternatív zenei szupergroup, a Braindogs tagja is, akikkel Tom Waits-dalokat visznek színpadra megkapó hitelességgel. Abban a formációban főként énekesi szerepben hallhatjuk, ez pedig jelzésértékű Siegal művészetére nézvést: erőteljes orgánumát füstös bárokban edzette, amit néhol zavarba ejtő könnyedséggel állít a lassabb, érzelmesebb dalok szolgálatába, mindezt letaglózó előadással megspékelve. A szombati program során az Expresszóban, míg vasárnap a Hangvilla Nagyteremben hallhatja őt a közönség, zenekarának kíséretében.

Matt Schofield Trio

A fesztivál igazi nagyágyújaként a blueslegenda Matt Schofield lép színpadra. A brit származású gitáros-énekes 23 éves szólókarrierje során a globális műfaji színtér élbolyába került – nem véletlenül. A BB King, Albert Collins, Jimmy Hendrix és Eric Clapton zenéjén felnőtt Schofield virtuóz gitárimprovizációival a blues mellett gond nélkül kóstol bele alkalomadtán a soul és a pattogós funk stíluskészletébe, amelyhez a bluestól szokatlan felállásban játszó triója adja a biztos alapot. Zenekara ugyanis nem a tradicionális basszus-dob-gitár hármasában játszik, hanem orgonatrió formációban, azaz a dob-orgona-gitár összjátékát hallhatjuk a színpadon. És persze ott a hamisítatlan blues énekhang, amellyel zenész elődjei nyomdokait követi üdítő frissességgel, többször sodró blues-rockba hajló iramot diktálva. Matt Schofield csütörtökön a Hangvilla Nagyteremben játszik, pénteken pedig az Expresszóban csípheti el őt a közönség.

Big Daddy Wilson

A program kiemelt előadója az énekes Big Daddy Wilson, aki a soul és a blues mezsgyéin járva hozza el a Memphis környéki dallamvilágot Veszprémbe. A műfaji kettősség okán Wilson életművében egyszerre kap hangsúlyt az akusztikus slide-hangzás és a ’60-as évek Stax-éráját idéző átütő énekstílus, amelyek mellé sokszor lírai szövegezés is társul. Az énekes több szálon is kötődik Európához: bár Észak-Karolinában, Edenton városában született, közel 30 évig élt Németországban többnyire katonai szolgálatban, karrierjének pedig magyar vonatkozásai is vannak. 2004-ben két közreműködői albumát is a hazai Crossroads Records adta ki – a gitáros Doc Fozz-zal rögzített My Day Will Come című lemezt, valamint a magyar Mississippi Grave Diggers zenekarral közösen rögzített Get on Your Knees and Pray-t. Utóbbi azért is kiemelten fontos Wilson diszkográfiájában, mivel ez volt a legelső lemez, amelyen énekelt, miután évekig bárokban lépett fel. Big Daddy Wilson a fesztivál szombati napján a Hangvilla Nagyterem színpadán játszik, vasárnap pedig az Expresszó pódiumát foglalja el.

Buffalo Nichols 

A fiatal generációt képviselendő látogat el Veszprémbe Buffalo Nichols, aki 2021-ben mutatkozott be cím nélküli lemezével. A zenész debütálásából kihallható, hogy a minimalista blues híve. A dalsor javarészt egyszálgitáros művekből áll, amelyekben néhol feltűnik az egyszerű ritmusképletet követő, de feszes metrumot diktáló lábdob-csörgő kombináció, egy dal erejéig egy americana- és country-ízeket magával hozó vonós is csatlakozik a zenészhez – de szigorúan a letisztult hangszerelés jegyében. Egy biztos: a gitár- és énekközpontú klasszikus blues vérfrissítésének épp itt volt az ideje, Buffalo Nichols pedig nagyszerű zászlóvivője az új hullámnak. Csütörtökön az Expresszóban, pénteken a Hangvilla Nagyteremben lehet majd fültanúja mindennek a közönség.

Áron András & the Black Circle Orchestra

A fesztiválon természetesen magyar blues illetőségű zenekarok is jó számmal teszik tiszteletüket, többek között Áron András 2021-ben bemutatkozott zenekara, a Black Circle Orchestra. Áron András a magyar színtér egyik legsokoldalúbb zenészeként az utóbbi években maradandót alkotott Lazarvs (korábban: Apey & The Pea) nevű zenekarával a hazai metal közegében, hard rock terén ott a Trillion szupergroupja, miközben a karcos bluesra építő szólóprojektjében megrendítő őszinteséggel hozza az énekes-dalszerzői szerepet. Ez utóbbiból nőtte ki magát a Black Circle Orchestra, amelyhez a honi zenei élet több kiemelkedő szereplője – a Blahalouisiana, a Qualitons és a Pontiac zenekarokból – csatlakozott, hogy a 2020-as Book of Changes című szólólemezt teljes zenekari hangszerelésre ültessék át. Ez az anyag lett a Changes, a zenekar első lemeze. A szólóprojekt folytatásaként idén érkezik a The Moment című album, amelynek felvételei Amerikában, a Prime Recording Studio falai közt készültek. Valószínűleg erről az anyagról is hallhatunk majd dalokat a szombati nap zárásaként a Hangvilla Nagyteremben.

Ripoff Raskolnikov Band 

Ugyancsak szombaton, a Hangvilla Nagyteremben lép fel Ripoff Raskolnikov, aki Ian Siegalhöz hasonlóan tagja a már említett Braindogs kollektívájának. Az angol zenésszel szemben azonban az osztrák származású, de tiszteletbeli magyarként is emlegetett Raskolnikov inkább egy visszafogottabb, de nem kevéssé magával ragadó vonalat képvisel. Zenéjében ötvöződik a folk, a country és a blues, a lírai daloknak pedig ugyanúgy jól áll ez a stílushármas, mint az utaztató, magasabb fordulatszámon pörgő szerzeményeknek. A fesztivál programsorozatában bizonyára az egyik legbensőségesebb, leginkább elmélyült produkciót fogja majd színpadra vinni, így aki szombaton az előző két nap forgataga után egy koncertnyi nyugvópontot keres a hétvégében, mindenképp látogasson el Ripoff Raskolnikov koncertjére!

A nyitóképen Ian Siegal.

A rovat további cikkei