fbpx

Hat taggal bővül a Magyar Teátrumi Társaság

Közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság, ahol a zaklatási ügyekről és a POSZT jövőjéről is szó esett.

Hat új tagot vett fel soraiba mai közgyűlésén a Magyar Teátrumi Társaság, így összesen 76 tagszervezete van. A színházak képviselői elfogadtak egy nyilatkozatot a múlt héten kirobban zaklatási botrány apropóján és tárgyaltak a tao támogatásokról, valamint a Pécsi Országos Színházi Találkozó jövőjéről is.

Hat új tag csatlakozott a Magyar Teátrumi Társasághoz: a Gyulai Várszínház, a Hagyományok Háza, a Karaván Színház, Ivancsics Ilona és Színésztársai, Magyarock Dalszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Vidnyánszky Attila, a társaság elnöke úgy vélte: ez komoly visszaigazolás, hogy a szakma értékeli a munkájukat. „Az igyekezetünk mentén programok jönnek létre, döntések születnek” – fogalmazott, példaként említve a tao kérdését és a Lázár Ervin Programot.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése hatékonynak és jónak ítélte a tao pótlására szánt pénzek elosztását.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó jövőjét újra kell gondolni – tette hozzá Vidnyánszky Attila. Szándékaik szerint ismét vándorfesztiválként működik majd az éves találkozó. „Érdemes volna az egész szakmának megmutatni például a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat, ahogy később a felújított szolnoki intézményt” – tette hozzá.

A Magyar Színházi Társaság az idei fesztivál után határozott arról: kilép a találkozót szervező cégből és lemond tulajdonjogáról. Akkor közleményben úgy fogalmaztak: az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. A tulajdonrészt felajánlották a másik szalmai tulajdonosnak. A Magyar Teátrumi Társaság egyelőre nem határozott arról, elfogadja-e ezt, az elnökség további tárgyalások után dönt erről.

A tagok megfogalmaztak egy nyilatkozatot a szexuális zaklatásról, amelyben megjegyezték: a Katona József Színház és az Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tagja a társaságnak, így részletes állásfoglalásra nincs szükség. Azt írták: „minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is”.

Vidnyánszky Attila úgy fogalmazott: meg kell vizsgálni, kinek hol van a felelőssége abban, hogy neves művészek nem mernek felszólalni, ha zaklatás éri őket. „Mindünk felelőssége, hogy változás történjen, és harcoljunk ez ügyben” – tette hozzá.

A Magyar Teátrumi Társaság tavasszal tartja következő közgyűlését.

Nyitókép: jelenet a Hagyományok Háza részeként működő Állami Népi Együttes Naplegenda című előadásából. Forrás. Hagyományok Háza

A rovat további cikkei