Új helyszínen, a Kiscelli Múzeumban látható idén a Határtalan dizájn kiállítás, amely 14 ország 152 dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének munkáit mutatja be szombattól, október 10-étől.

A Kiscelli Múzeum tíz évvel ezelőtt állt új pályára áll, nyitva a város és a mai, a „való” világ felé. Ebbe a koncepcióba illeszkedik, hogy az épület tereiben a kortárs dizájn is megjelenik – mondta el a kiállítás szerdai sajtóbemutatóján a Kiscelli Múzeum igazgatója, Rostás Péter.

A tárlat főkurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás Magyarország és Európa legjobb dizájnereinek munkáiból válogattak, figyelemmel az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra is.

Szigeti Szilvia emlékeztetett arra, hogy a Határtalan design kiállítás a kényszerűen elhagyott Bálna után érkezett új helyszínre, a Kiscelli Múzeum impresszív, szakrális tere azonban kiválóan közeget teremt a bemutatott tárgyaknak. A szervezők fontos célja volt kilépni a dizájn megszokott közegéből, és

nemcsak esztétizáló tárgyakat felkutatni, hanem a dizájnerek gondolkodását is bemutatni.

A válogatás ezen felül a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

A kiállításon látható tárgyak, a bemutatott projektek és a kapcsolódó programok mind a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint az előadó-művészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák alkotók munkáit felvonultató válogatásban ezért szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kis szériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek is szerepelnek.

A válogatásba bekerült szőnyegekkel nem az időszaki kiállítótérben, hanem a Kiscelli Múzeum állandó kiállításában találkozhatnak a látogatók. Az adott termekhez hangulatilag jól illeszkedő darabok valódi kortárs intervencióként emelik új szintre a befogadói élményt.

A Határtalan dizájn tárlathoz a textiltervezők projektje, a Szigeti Szilvia által öt éve életre hívott Texhibition program is kapcsolód. Komoly szerepet kapnak a kortárs ékszertervezők is: a kiállítótér közepén elhelyezett ékszer szekció a műfaj legprogresszívebb újdonságairól tudósítja az érdeklődőket.

A Határtalan design egy szűkebb válogatása Budapest után Pozsonyban, majd Bécsben is bemutatkozik majd.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Design Hét Budapest programsorozat részeként megrendezett kiállítás november 15-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

Fotók forrása: MTI/Illyés Tibor