Klasszikus muzsikát és minőségi könnyűzenét is ígér az MVM támogatásával induló új eseménysorozat. Az MVM Classic&Club koncertjeinek első évadában Baráti Kristóf, Balázs János, Bogányi Gergely, az Anima Musicae Kamarazenekar, illetve Tóth Vera, Csík János, valamint Pál István Szalonna és Bandája lép színpadra.

R6228254.jpg
Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója; Baráti Kristóf hegedűművész; Tóth Vera énekesnő; Balázs János zongoraművész, Bucz Magor Junior Prima-díjas zeneszerző. Fotó forrása: MVM Zrt.

Nyártól különleges, a klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító, nagyszabású országos koncertsorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club eseményei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel. Az országos program rendszeres klasszikus zenei koncertekkel, jazz, népzenei és könnyűzenei eseményekkel várja az igényes zeneművészet szerelmeseit. Az első, 2024–2025-ös évadot kiemelkedő, Kossuth- és Junior Prima díjas zeneművészek és a könnyűzene hazai kiválóságai fémjelzik.

A Tóth Vera énekesnő, Balázs János zongoraművész és Baráti Kristóf hegedűművész közreműködésével megrendezett zenés sajtótájékoztatón Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója elmondta: „Különleges ez a nap, mert amiről beszélni fogunk: csoda. Az MVM zeneművészetek iránti elkötelezettsége legendás, évtizedekre nyúlik vissza. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogyan tudnánk megújulni, még többet adni a zeneművészetnek, a művészeknek, és a kultúraszerető közösségeknek. Fő törekvésünk, hogy megmutassuk a zene energitateremtő, energiahordozó szerepét, és egy olyan közösséget kívánunk létrehozni, amely a zene segítségével együtt ünnepli a mindennapokat. Hiszen az energia és a zene összeköt minket, távolságokat, generációkat, évszázadokat hidal át, a zene ereje olyan forrás, amely meghatározza mindennapjainkat. Jó példa erre, amikor reggel az autóban bekapcsolunk egy jó zenét, hatására mennyire megváltoznak az érzéseink, a gondolataink, sőt, az egész napunkra kihathat. Ezen gondolatmenethez kapcsolódóan indítja útjára az MVM a Classic&Club című koncertsorozatát, amely egyszerre lesz újszerű, frissítő, de közben szervesen illeszkedik majd a meglévő tradícióinkhoz is, és kiválóan kiegészíti majd az MVM Zenergia-koncertek küldetését is. A Classic&Club lehetővé teszi, hogy a különböző stílusokat kedvelő zene szerelmesei találkozzanak: a klasszikus zenét kombináljuk a könnyűzenével, illetve szeretnénk a gyerekeket, a családokat is megszólítani. Két dátumot ajánlanék: június 2-án a Classic, 6-án a Mom Kultban pedig a Club első koncertjét.”

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Classic&Club művészeti vezetője örömmel csatlakozott az MVM kezdeményezéséhez, közreműködik az MVM Zenergia rendezvényein, illetve értékes szerepet vállalt a Junior Prima-misszióban is.

„Számomra mindig nagy öröm valami újat elkezdeni. Az MVM-koncertek eddig is színes színfoltjai voltak a magyar zenei életnek; új missziónk, a Classic&Club rendkívüli módon demonstrálni fogja azt az újfajta gondolkodásmódot elindító, hídképző műfajt, amely a klasszikus zenét és az értékes, legmagasabb színvonalat képviselő könnyűzenét össze tudja kötni. A koncertsorozattal nem ellentéteket, hanem szinergiákat, nem más gondolkodásmódot, hanem kollektív tudatállapotot próbálunk meg megvalósítani. Ha kicsit visszaugrunk az időben – például a romantika korszakára gondolunk –, láthatjuk, hogy mindig is hatottak a művészek egymásra: Liszt Ferenc, Verdi, Chopin, Schumann is kommunikáltak egymással. A Verdi-operák bizonyos áriái olyan slágerek voltak (akár napjainkban a könnyűzenei dalok), melyekből Liszt Ferenc parafrázist írt. Ezt a nyitottságot szeretnénk az új koncertsorozattal követni. Művészeti vezetőként fontos koncepcióm volt, hogy ezeket az értékeket nem mindennapi módon mutassuk fel: különleges párosításokkal, zenei anyagokkal. Legfőbb célunk, hogy a közönségnek egyedi, átélhető zenei esszenciát nyújtsunk: a koncertjeinken fellépő ikonikus komolyzenei és könnyűzenei előadóinkat – akiket a szívünkbe zártunk az elmúlt évek során – ilyen aspektusból talán még sosem láthatta a közönség a koncertpódiumokon.

A Classic&Club koncertsorozat négy részre tagolható: klasszikus- és könnyűzenei koncertek, a Junior Príma-díjasok hangversenyei (a díjazottakkal nemcsak fellépőként, hanem műsorvezetőként és a social média platformjain is találkozhat majd a közönség), valamint a családoknak szóló események. A klasszikus zenei koncertek első hangversenye éppen a Junior Príma-útról fog szólni: Balázs János, Baráti Kristóf és Bogányi Gergely (mindhárman Kossuth- és Junior Prima díjasok), és a szintén Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével, a hangverseny másik különlegessége, hogy a fellépő művészek még sosem játszottak együtt koncertszínpadon. A Clubkoncertek nyitóeseményének kiemelt vendége lesz Tóth Vera, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint Csík János. A Classic&Club első gyerekeknek szóló eseménye pedig Eckhardt Gábor Liszti-Hiszti című előadása lesz, remélhetően több lesz a Liszt benne, mint a hiszti.

Küldetésünk, hogy a társadalomnak minőségi kulturális élményt nyújtsunk, ami olyan érzelmeket, gondolkodásmódot vált ki, mely szebbé, jobbá, lelkileg gazdagabbá teszi az embereket, ezzel is segítve Magyarország kulturális nagyhatalmát.”

Tóth Vera énekesnő elmondta, hogy abszolút mértékben egyezni tud azzal az üzenettel, amit az MVM képvisel: a zene energiája nagyon nagy dolgokra képes, és sok embert össze tud hozni. Erre a mai, értékvesztett világban igen nagy szükség van. A zene fejlődéséhez viszont az kell, hogy összekössük erőinket és stílusainkat, és csodálatos darabokat vigyünk a színpadra, amelyekkel hatalmas energiát mozdíthatunk meg a közönségben, hiszen a zene gyönyörű és felemelő.