Hegedűs 2 mostani sorozata a szocializmus témakörének harmadik, befejező állomása A nagy fehérvári árvíz és a Szocialista szürrealizmus titokzatos bája című szériák után.

Az internet képtárából kölcsönzött, szleng értelemben már önmagában is szürreális, a vizuálisan érzékenyek számára pusztító hatású építmények H2 műtőasztalán professzionálisan transzformálva művészettörténeti értelemben is szürreálissá váltak. Ezt többnyire oly módon tette, hogy a kép saját testrészeit (képrészleteit) átültette az alapképekbe. A képlelet feloldódik a képzeletben.

A létrejött transzplantált művek által a vizuális létminimum alatti élet várakozással teli buszmegállóiban utazást tehetünk a művészet valószínűtlen valóságában.

Hegedűs 2 László a Kultúra.hu-nak adott korábbi interjújában így beszélt a kiállítás születéséről: „A kiállítás címét többször megváltoztattam, csiszolgattam, míg végül úgy éreztem, hogy ez fedi le a képanyagot. A képeken olyan buszmegállókat látunk, amelyek az ízléssel rendelkező emberek számára esztétikailag lehangolók vagy éppen mosolyt csalogatók. Többnyire magányosan állnak, vagy egy-egy figura látható még a szürreális térben. A megállók a várakozás helyszínei, mint ahogy az élet is tele van várakozással, örömmel, csalódásokkal.”

A Fotográfiai Múzeum kiállítása nem csomópontok köré szerveződik, inkább képfolyamról van szó. Olyan ez a hetven mű, mint egy utazás. Az utazó az ablakon kitekintve látja meg Hegedűs 2 képeit, amelyeken buszmegállók, buszra várakozók tűnnek fel. 

A kiállítás megtekinthető szeptember 3. és október 17. között vasárnap és hétfő kivételével naponta 12–17 óráig a kecskeméti Fotográfiai Múzeumban.

Hegedűs 2 László munkái szeptember 26-ig láthatók még a Műcsarnok A fény képei | II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon, a Képekben gondolkodnak / Filmesek fotói és a Hét év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok kiállításokon, valamint november 24-ig a Ludwig Múzeum Nagylátószög – 120 éves a magyar film tárlaton. Szeptember 15-én pedig, a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában nyílik hagyományosnak is mondható közös kiállítása Hegedűs Hanna Léna lányával.

Képek forrása: Hegedűs 2 László