A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott  március 17-én 6 órakor a Dohány utcai zsinagógában ad koncertet.

Helfgott páratlan tehetségével és lenyűgöző előadásmódjával számos nemzetközi színpadon hagyott felejthetetlen emléket a közönség szívében. Ezúttal a Dohány utcai zsinagógában merülhetünk bele briliáns zongorajátékába.

Az est középpontjában olyan kivételes művek állnak, mint például Chopin bensőséges és érzelmekkel teli g-moll balladája és az f-moll ballada, Liszt Ferenc h-moll balladáján keresztül betekintést nyerünk a zongorajáték mesterfokába, míg a zeneszerző Un sospiro című etűdje a szerelem káprázatát eleveníti meg. Beethoven ikonikus Appassionata szonátája mellett Mendelssohn különleges, Rondo capriccioso című darabja szintén felcsendül a zsinagóga falai között. Richard Addinsell Warsaw concertója olyan zenei freskót idéz, melyben a romantika és a szenvedély egyesül, de nem maradhat el Chopin Téli szél melléknevet viselő, a-moll etűdje sem.

David Helfgott Melbourne-ben született ausztrál zsidó szülők fiaként 1947-ben. Már gyerekkorában kitűnt rendkívüli zongoraművészeti tehetsége: hatszor nyerte meg az ország rangos ABC zenei versenyeit. 17 évesen a Bartók-tanítvány Alice Carrardtól vett leckéket, és még nem volt húszéves, amikor a Royal College of Music diákja lett. Ottani tanára, Carol Smyth technikában és habitusban Horowitzhoz hasonlította. Ekkor sajátította el Rachmaninov legendásan nehéz III. zongoraversenyét, azt a zeneművet, amely aztán a róla készült, Ragyogj! című filmnek is köszönhetően egybeforrt a nevével.

A hatvanas évek végén súlyos pszichés problémákkal küzdött, hosszú időt töltött kórházakban, majdnem egy évtizedbe tellett, míg saját lábára állt. 1983-ban gyógyult meg. Visszatért a nemzetközi koncertéletbe, lemezfelvételeket készített, és ő rögzítette az életéből készült film, a Ragyogj! soundtrackjét is. Ezt a filmet 1996-ban hét Oscar-díjra jelölték, a Helfgottot alakító Geoffrey Rush pedig Golden Globe-ot nyert.

Helfgott azóta is rendszeresen turnézik világszerte Pekingtől Bécsen keresztül Koppenhágáig. Stadionokat tölt meg  koncertjeivel, a nehéz darabokat tömegek szívéhez juttatva el.

A március 17-i koncerten a látogatóknak be kell tartaniuk a zsidó hitéleti előírásokat. Az épületben férfiaknak kizárólag fedett fejjel, nőknek fedett vállal lehet belépni és benn tartózkodni.

Részletek itt.