A természetművészet lényege, hogy a megszülető művek szorosan összefonódnak a tájjal. A képzőművészek (ezúttal Aradský Richard, Csanda Máté, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga) többnyire az adott helyszínen fellelhető természetes anyagokat használják fel.

De a fordított hozzáállás is jellemző, amikor tájidegen tárgyakkal szándékosan rombolják a harmonikus látványt.

Az alkotások beleolvadnak a tájba vagy kikívánkoznak belőle – a környezeti kontextus adja meg a súlyukat.
Ferdics Béla szobra   

Gyakran a természet is beleszól a gondosan megtervezett koncepcióba, és az alkotóknak rugalmasan reagálniuk kell az adott helyzetre. Máskor az ötlet ott, helyben születik, azaz a környezet mozgat meg valamit az alkotó lelkében, agyában. Mindenképp izgalmas kihívás egyszerre alkalmazkodni és irányítani a folyamatokat.

Az IN SITU az évek alatt kivívta a szakma elismerését, helyet kért és kapott a felvidéki magyar művészeti életben, hiánypótló kezdeményezésként, kevéssé ismert műfajt népszerűsítve. Ráadásul mára a vajkai lakosok is megszokták, hogy augusztus elején egy héten át tele van a falu „csodabogarakkal”, akik elbűvölten járják a környéket, és furcsa dolgokat művelnek. Egyre többen érdeklődnek, ismerkednek a művészekkel és műveikkel.

Pálmai László képzőművész a világjárványra reagált happeningjében, amelyben a művésztelep alkotói szerepeltek

A felhasznált anyagok jellegéből adódóan ezek a művésztelep keretében született alkotások korántsem örök életűek, a mulandóság beléjük van kódolva – idővel lebomlanak, összedőlnek, elkorhadnak vagy szétáznak. Ezért rendkívül fontos a megörökítés, a dokumentálás, főleg a performanszok és a helyspecifikus happeningek esetében, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek.

A tegnap esti zárórendezvényen az elmúlt hét folyamán készült fotókat és mozgóképeket mutatták be az alkotók, akik közül többen visszajáró vendégek. Főleg azért szeretik a vajkai művésztelepet, mert ez a különleges helyszín egyszerre nyújt önkifejezési és elvonulási lehetőséget számukra.

A nyitóképen: Funczik Norbert és Funczik Mónika installációja 
Forrás: Új Szó. Fotók: IN SITU