Az Urániában a fesztivál egy hete alatt tizenöt filmet vetítenek. Itt tartják a gálavetítéseket, így a nyitógálán Jim Jarmusch A holtak nem halnak meg című horrorparódiájának bemutatóját, továbbá a Déva című magyar film díszelőadását, a Szerelemre kattintva című francia alkotás közönségtalálkozóját a film rendezőjével, és végül a zárógálát, Edward Norton Árva Brooklynjának bemutatóját.

A holtak nem halnak meg forgatása

Jarmusch zombivígjátékában Bill Murray-től Tilda Swintonon át Tom Waitsig visszatérnek a rendező kedvenc színészei, és feltűnik Bálint Eszter is, aki egy korábbi Jarmusch-mozi, a Cannes-ban is díjazott Florida, a paradicsomban játszott női főszerepet még tinilányként. A program felütése ezt megelőzően az Aretha Franklin 1973-as lemezéhez készült, de mindeddig dobozban rejtőző felvételekből rendezett Aretha Franklin: Amazing Grace – A szeretet című zenés film lesz.

Aretha Franklin: Amazing Grace – A szeretet

Október 22-én, este ünnepi körülmények között, premier előtt, a fesztivál gálavetítésén érkezik el Budapestre a Velencében bemutatott új magyar játékfilm, a Déva, melynek főhőse a dévai gyermekotthon egyetlen albínó lakója, Kató, aki a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Szőcs Petra első filmje november végétől közösségi forgalmazásban lesz látható.

Déva

Számos izgalmas alkotást vonultat fel a fesztivál, ezekről részletesen itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: A kutyák nem viselnek nadrágot

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház