„Enjoy Art!" – ingyenes vetítések iskolás csoportok számára az Urániában.

Az előző félévben indított kezdeményezést folytatva az Uránia Nemzeti Filmszínház októbertől 10 alkalommal ingyenes délelőtti iskolai vetítésen tűzi műsorra a Ruben Brandt, a gyűjtőt. A szervezők szeptember 25-éig várják az ország minden részéről az iskolai csoportok jelentkezését.

Az előző félévben közel 2700 középiskolás látta díjmentesen a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, „Enjoy Art!” mottóval fémjelzett programnak köszönhetően. A pörgős film művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak is felfogható, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

A filmben található művészeti utalások feldolgozásához sok segítséget nyújt a www.okosmozi.huoldal, mely művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A Ruben Brandtben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva – Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet – izgalmas tényeket ismerhetünk meg, melyeknek segítségével nemcsak a filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt.

Egy tanár az OkozMozi kapcsán elmondta: „A Ruben Brandt, a gyűjtő egy összművészeti alkotás. Akár egy féléves projekt is lehetne a film megnézése után, hogy feldolgozzuk a mögöttes dolgokat is. Mert nemcsak művészetről szólt, hanem komolyan kapcsolódik az élethez is, ami a diákokat is érintheti. Kapcsolódhat ahhoz, amit hoznak magukkal, az élettörténetükhöz vagy ahogyan a művészetet használják, hogy kifejezzék magukat”.