A tárlat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Tornyai János Múzeum csütörtökön aláírt együttműködési megállapodásának köszönhetően jön létre.

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak hódmezővásárhelyi kiállításán Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Alex Sándor, Martin Henrik és Nagy Barbara munkáit mutatják be.

A kiállítást közösen rendezi meg a két intézmény: a kurátori feladatokat a MANK, az installálást a Tornyai János Múzeum végzi. A megállapodás értelmében a két intézmény együttműködik továbbá a kiállítás népszerűsítésében, a múzeumok éjszakáján pedig tárlatvezetéssel várja a vásárhelyi közönséget. 

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotói nem egy csoport vagy irányzat, hanem egy szabad közösség. A hódmezővásárhelyi kiállításon az elmúlt három év legkiemelkedőbb alkotásait mutatják be az Alföldi Galériában – mondta Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője. Hozzátette: idén ismét meghirdeti a MANK a művésztelep pályázatait.

Tardy-Molnár Anna emlékeztetett arra, hogy a két intézmény közötti együttműködésnek több fóruma is megvalósult az elmúlt években.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója felidézte, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat egyik nagyvonalú, értékes díjának felajánlója a MANK, illetve az intézmény fenntartásában Hódmezővásárhelyen és Majtényon működő alkotóház és művésztelep állandó helyszínéül szolgál a Tornyai János Múzeum művésztalálkozóinak és szimpóziumainak.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond