A film forgatókönyvét jegyző Maruszki Balázs író elmondta: a Nino bárkája egy olyan vendéglőben játszódik, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak.

Mint felidézte, öt évvel ezelőtt olvasott egy cikket, amely arról szólt, hogy a megváltozott munkaképességű emberek Magyarországon nehezen találnak munkát. Akkoriban Székesfehérváron működött egy olyan étterem, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztattak. Ellátogatott oda, és az egész hely aurája megfogta, érezte, hogy ebből forgatókönyvet kell írni.

Kiemelte, hogy a történetet nem a fogyatékkal élő emberek, hanem a társadalom szemszögéből közelítette meg, az elfogadás folyamatát szerette volna ábrázolni. A főszereplő gondolkodásának megváltozása is ezt a folyamatot testesíti meg: az éttermet nyitó vállalkozó eleinte nyerészkedni akar a kiszolgáltatott embereken, de a film végére megváltozik.

Miklauzic Bence rendező elmondta: a film alapfeszültségét az adja, hogy egy étteremben megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, amiből sok jó pillanat és helyzet születhetett. Fontos volt, hogy a főszereplő karakterének szemszögéből láthatják a nézők a történetet, annyit lát a néző a többi szereplőből, amennyit a vállalkozó.