A koronavírus nemcsak a munkára, az oktatásra van kihatással, hanem a mozgókép-fogyasztási szokásainkra is. Lehet, hogy otthon dolgozol, vigyázol a gyerekre, de este mégiscsak megnéznél valamit, sőt, talán sokkal több valamit, mint máskor. A Filmtett portál összeszedett néhány legális lehetőséget.

Fizetős YouTube (Premium)

Ennek sok értelme nincs, mert egy kis adblockkal a számítógépen máris reklámmentesen tudunk youtube-ozni, de ha okostévén, nagyban, távirányítóval hátradőlve néznénk a Google videómegosztó-óriásának tartalmait, akkor ez az egy eszközünk van a reklámmentesítésre. Hátránya, hogy igazán jó minőségű filmek nincsenek rajta, de a szemfülesek felfedezhetnek olyasmiket, amik a különböző jogvédő szervezek figyelmét egyelőre elkerülték. Vannak viszont izgi tartalmak is, mint például a Filmtett csatornája, köztük az általuk gyártott dokfilmes websorozatokkal és a nyári táborukban készült rövidfilmekkel.

Legális torrentezés

Igen, ilyen is van, hiszen maga a technológia nem illegális, csak legtöbb esetben a megosztott tartalom az. Viszont akad pár film, ami annyira régi, hogy átkerült public domainbe, tehát nem fenyegetheti jogkövetelés. Ez az oldal ilyen közkincs-torrenteket listáz, válogassunk bizalommal, van köztük Chaplin is.

Tévé

Ha nagyon kifogyunk, lehet tenni egy próbát, hiszen az esti műsorsávokban néha el-elrejtenek egy filmklasszikust. Szóval nem kell karácsonyig várni a Reszkessetek, betörők! újrajátszásáért, választhatunk mi is valamit egy török szappanopera és egy amerikai reality show borzalmasan szinkronizált verziója között elrejtett mozikból.

A meglévő, porosodó Blu-ray-, DVD-lemezeink és VHS-kazettáink

Itt az idő, hogy előszedjük az eltűntnek hitt videótékánk gyöngyszemeit, és nosztalgiázzunk egy óriásit. Főleg akkor lehet hatalmas trip az egészből, hogyha megtalálunk egy-egy régi VHS-t, rajta nem is egy, hanem két akciófilmmel.

Alkalmi filmes listák

A járvány alkalmából nagyon sokan tettek ingyenesen vagy olcsón elérhetővé különböző filmeket, itt listázunk párat: a magyar Candide-rajzfilmsorozat, az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ingyenes listája, de a Magyar Filmarchívum is meghosszabbította a nemzeti ünnep alkalmából nyilvánossá tett filmjei megnézhetőségének idejét.

Amazon Prime Video

Az Amazon retail-óriás streaming-szolgáltatója saját tartalom szempontjából nemhogy az HBO-val, de egyelőre a Netflixszel sem tudja felvenni a versenyt, de azért itt is van pár Oscar-díjas film és/vagy blockbuster, ami akár hónapokig lekötheti a nagyérdemű figyelmét. Árban az HBO és a Netflix között van, de kommunikáció szintjén ezzel van a legtöbb probléma: belépés nélkül még azt sem sikerült szöveges formában, listaként megtalálni, hogy az illető országokban pontosan mi a kínálat.

Netflix

Úgy tűnik, a Netflix komolyan veszi azt, hogy teljesen leváltsa a hagyományos tévézést, annak minden rákfenéjével együtt, és a lehető legszélesebb embertömegeket átcsábítsa. Ennek érdekében a filmek és hagyományos értelemben vett tévésorozatok mellett van mindenféle stand up comedy, reality show, sőt, még Discoveryről ismerős, gyanús igazságtartalmú „ismeretterjesztő” műsorokat is gyártanak. Íme egy komplett lista arról, hogy éppen mi található meg a magyarországi Netflix filmes és tévés kínálatában.

HBO GO

A  jó öreg HBO appja még mindig botrányosan működik, ha összehasonlítjuk a Netflixével (nincs surround hangzás, nincs 4K, sőt a Full HD is sokszor gyanús, nem megy minden okostévén, sokkal többször fagy le, stb.), de legalább olcsóbb (Romániában fele a legolcsóbb Netflix-előfizetésnek), és tartalom szempontjából talán jobb a helyzet. Már csak azért is, mert a folyamatosan érkező friss tartalom (magyarországi lista – katt) mellett olyan igazi tévés klasszikusokat lehet bármikor megnézni, mint Drót (The Wire) vagy a Maffiózók (Sopranos), szóval ha pótolni akarunk valamit, akkor hajrá.

MUBI és TIFF Unlimited

Ha unjuk az egyforma hollywoodi cuccokat, akkor még mindig ott van a világszerte elérhető MUBI, illetve a csak Romániában működő, a TIFF fesztivál online verziójaként funkcionáló TIFF Unlimited. Fesztiválfilmek, indie alkotások, sőt a MUBI esetében klasszikusok is elérhetőek – igazi cinefilek itt találják a legtöbb gyöngyszemet. Ráadásul a MUBI-t most három hónapig egy euróért elérhetjük, szóval kifogásunk se maradt. Amellett, hogy sok okostévén sajnos nem működik, szóval böngésző mellett csak az Android TV platformokon nézhető, egyetlen hátránya, hogy kurátori rendszerben zajlik a tartalomfrissítés, tehát éppenséggel nem tudunk bármikor bármit megnézni, hanem folyamatosan változik a kínálat – de most viszont pont Joseph Losey-retrospektív van, úgyhogy hajrá!

A teljes cikk a Filmtett oldalán érhető el.