Marta Syrko Katonaszobrok című kiállítása nyílik március 26-án 18 órakor a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának részeként a Három Hét Galériában.

Screenshot_20240318-235137_Drive.jpg
Marta Syrko képe a Katonaszobrok című sorozatból

Marta Syrko (1995) ukrán fotóművész és művészeti vezető Katonaszobrok című kiállítása olyan ukrán katonákat ábrázol, akik a jelenleg is tartó háborúban sérültek meg. Marta művészetének középpontjában az emberi alak szépségének és kecsességének megragadása áll, amely az ókori görög szobrokat idézi. Munkáin keresztül Marta elgondolkodtató kérdéseket tesz fel: Hogyan változtatja meg egy végtag elvesztése vagy egy fizikai trauma az ember életszemléletét? Hogyan befolyásolják ezek a változások a kapcsolatokat és a másokkal való interakciót? Hogyan alkalmazkodnak az új valósághoz, és hogyan találják meg életük értelmét? Marta ezekkel a kérdésekkel és a katonák útjának megörökítésével rávilágít a katonák alkalmazkodóképességére és erejére, miközben arra ösztönzi a nézőket, hogy gondolkodjanak el a veszteséggel kapcsolatos saját felfogásukon és azon, hogy az hogyan alakítja a világról alkotott képüket.

Ukrán művészként Marta arra használja a hangját és a művészetét, hogy felhívja a figyelmet a hazájában zajló történésekre. Marta Syrko művészete erőteljes emlékeztetőül szolgál az Európa szívében dúló háború rideg valóságára és az áldozatokra, amelyeket az az egyénekre és a társadalom egészére ró.

Az eseményről bővebb információ itt érhető el.