Az élete a zene. Több mint 30 éve vezeti a Budafoki Dohnányi Zenekart. Közösségépítő alkat, de vajon meddig bírná egyedül egy lakatlan szigeten? És miért gondolja, hogy az életéből szappanoperát forgathatnának? Mi lenne, ha… podcastunk e heti vendége Hollerung Gábor karmester.

A beszélgetés első felében elhangzik, hogy a zene egy nem verbális nyelv, amiben nem lehet fogalmi mechanizmusokkal operálni, kizárólag eredendő ellentétekkel. A legfontosabb ellentétként a feszültség feloldását jelöli meg a karmester.

A hit a világ értelmének birtokba vétele, saját magamban bizonyos értékek minden körülmények között való megtartása. Az életünk kulcsa az ellentmondás és azoknak megértése, megélése és adott esetben feloldása. Nem tudunk a zenéhez eljutni igazán elementáris élményekig, hogyha ezeket az ellentétmechanizmusokat nem tudjuk feltárni a hallgatók számára.

Arra a kérdésre, hogy kivel ülne le egy pohár borra, ha bármelyik korból választhatna asztaltársaságot, Bachot válaszolta. Vajon miért rá esett a karmester választása? Kiderül a Mi lenne, ha… e heti adásából.

A Magyar Kultúra Podcastok csatornáján jelentkező Mi lenne, ha… a Spotify mellett az Apple, a Google, az Amazon, a Podcast Addict, a Deezer és a Player FM felületein is elérhető.

A következő epizód október 26-án érkezik, a vendég Stohl András színész lesz.