Január 30-án ötvenéves az Oscar-díjas Christian Bale, az egyik legsokoldalúbb brit filmszínész. Az áttörést az Amerikai pszichó hozta meg neki, azóta pedig olyan filmekben láthattuk, mint A sötét lovag, A tökéletes trükk vagy a Terminátor: Megváltás.

Christian Charles Philip Bale a walesi Haverfordwestben született angol szülőktől, négy gyermek közül legfiatalabbként. Nagyapja kaszkadőr, anyja bohóc és táncosnő, apja kereskedelmi pilóta volt. Kisgyermekként anyja cirkuszával utazgatva több országban megfordult. Első szerepét nyolcévesen egy reklámban kapta; nem sokkal később a West End egyik színházában Rowan Atkinson, azaz Mr. Bean oldalán, majd az Anastasia című tévéfilmben Amy Irving, Steven Spielberg akkori felesége oldalán játszott.

Irving hívta fel rá férje figyelmét, amikor 1987-ben A nap birodalma című művéhez keresett szereplőket, és Bale-t négyezer jelentkező közül választották ki. A második világháború alatt játszódó filmben egy Kínában felnőtt angol kisfiút alakított, aki elszakad szüleitől és egy japán internálótáborba kerül. Alakítását több díjjal ismerték el, de a nyilvánosságot kerülte, az interjúkról szabályszerűen megszökött.

Nyúlfarknyi szerepet kapott Kenneth Branagh V. Henrik című filmjében 1989-ben, majd 1992-ben a Rikkancsok című zenés alkotásban, s a kritika ugyan dicsérte, de a film hatalmasat bukott, a Disney egyik legkisebb bevételt hozó filmje lett.

Bale egyre fontosabb szerepeket kapott, a Kisasszonyokban Winona Ryder, az Egy hölgy arcképe című filmben Nicole Kidman partnere volt, de szerepelt a Szentivánéji álom 1999-es filmváltozatában is.

A nagy áttörést a Bret Easton Ellis regényéből készült Amerikai pszichó hozta meg számára – ebben egy kegyetlen és amorális, de gazdag és sikeres yuppie sorozatgyilkost alakított, már-már fekete komédiába hajlóan.

Néhány évvel később, 2004-ben A gépész főszerepéért naponta csak egy almát és egy kávét fogyasztva, 25 kilót leadva csontsoványra fogyott; a pszichothrillerben egy álmatlanságban szenvedő munkást alakított, aki sorozatos hallucinációi miatt balesetet okoz, és kirúgása után végleg elhatalmasodik rajta a paranoia.

Ezután intenzív izomépítésbe kezdett, hogy Christopher Nolan Batman – Kezdődik című 2005-ös filmjében George Clooney és Michael Keaton nyomdokaiba lépve eljátszhassa a szuperhős Bruce Wayne-t. Batman jelmezét 2008-ban ismét magára öltötte, és A sötét lovag még nagyobb siker lett, ami részben annak tudható be, hogy ez volt a Jokert alakító Heath Ledger utolsó filmje. Harmadik Batman-mozija a 2012-es A sötét lovag – Felemelkedés volt. Ez a trilógia az egyik legjobb és legtöbb bevételt hozó képregény-filmadaptáció.

A 2006-os, Hajnali mentőakció című háborús film kedvéért hónapokat töltött a távol-keleti dzsungelben. A tökéletes trükkben 2006-ban Hugh Jackman bűvész riválisát játszotta, 2007-ben a Börtönvonat Yumába című westernben tűnt fel, az I’m Not There című alkotásban – többek között Cate Blanchett és Heath Ledger társaságában – pedig ő személyesítette meg Bob Dylant.

John Connor bőrébe bújhatott a Terminátor: Megváltásban 2009-ben, ugyanebben az évben játszotta el a hírhedt gengszter John Dillingert „levadászó” FBI-ügynököt a Közellenségekben.

A harcos című alkotásban profi bokszolót alakított, amiért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat. A 2013-ban bemutatott Amerikai botrányban egy szélhámost játszott, a szerephez egy valódi csaló interjúit tanulmányozta, kopaszra borotválta a fejét és ferde testtartást vett fel, amitől porckorongsérvet kapott. A kritikusok lebilincselőnek találták alakítását, Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték.

Szerepelt Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok című filmjében, amely vegyes fogadtatást kapott. Adam McKay rendezővel 2015-ben dolgozott együtt először A nagy dobásban, amely a 2008-as pénzügyi világválsághoz vezető tőzsdei manipulációkról szólt – jutalma újabb Oscar- és Golden Globe-jelölés lett.

Hangját és mozgását kölcsönözte a párduc Bagirának 2018-ban a Maugli: A dzsungel legendája című műben, amelyet Andy Serkis rendezett. Szintén ebben az évben került a mozikba az Alelnök, amelyben a politikai manipulátor Dick Cheney amerikai alelnököt formálta meg, és ismét jelölték Oscar-díjra és Golden Globe-ra.

Ken Miles autóversenyzőt alakította 2019-ben Az aszfalt királyaiban, 2022-ben szerepelt a Halványkék szemek című, Edgar Allan Poe-t idéző kosztümös krimiben, majd ő volt Gorr, az istenek mészárosa a Thor: Szerelem és mennydörgés című szuperhősfilmben; ezzel azon kevés színészek egyike lett, akik a DC és a Marvel filmuniverzumában is szerepet kaptak.

Az amerikai állampolgársággal is rendelkező Christian Bale a szerepek iránti hihetetlen elkötelezettségéről ismert, már-már megszállottan igyekszik beleélni magát alakításaiba, generációjának egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésze. Magánéletét féltőn óvja, de azt tudni, hogy állatvédő és rajong a videójátékokért. Egykori modell és kaszkadőr feleségével 2000 óta élnek együtt, két gyermekük született.

Nyitóképen Christian Bale 2022-ben. Fotó: Michael Tran / AFP