fbpx

HoME projekt – Zenévé alakuló történetek

Április első napjaiban magyarországi turnéra indul a HoME (House. Music. Europe.) projekt. A 2021-ben Ausztriában, a magyarországi helyszínek látogatása előtt közvetlenül, március végén pedig Spanyolországban turnézó projekt célja, hogy olyan történeteket jelenítsen meg a zene által, melyek generációinkban rejlenek.

A HoME Magyarország, Ausztria, Szerbia és Spanyolország négy kortárs művészeti szervezetének együttműködésével megvalósuló, hároméves, komplex művészeti és közösségi program. Kiindulási pontja a részt vevő országokban együtt élő kisebb és nagyobb közösségek történetei, tizenkét (részt vevő országonként három-három) fiatal, több műfajban és művészeti ágban alkotó művész együttműködése, valamint egy számítástechnikai értelemben is innovatív, utánfutóra épített installáció, melynek segítségével az egyéni történetmesélés akciója közösségi zenei eseménnyé alakítható.

A négy nemzetközi művészcsoport alkotói különböző területekről érkeztek a projektbe:

egy-egy zenei alkotó a hangszeres komolyzene, illetve az elektronikus zene világából – hozzájuk minden esetben egy harmadik társművészeti ágban dolgozó művész kapcsolódik, ezzel garantálva a projekt során megalkotott művek sokszínűségét.

A projekt első, jelenlegi fázisában a művészek vidéki településeken (hazánkban nyolc helyszínen) az installációt meglátogató közönségtől gyűjtenek hangmintákat, mégpedig úgy, hogy a résztvevők arról mesélnek, mit jelent számukra az otthon. A stúdió körül hangszórók vannak, a stúdió hátuljában pedig egy számítógép. Az ezen futó algoritmusok, melyeket a részt vevő művészek készítettek, a stúdió belsejében rögzített válaszadás hangját alakítják át a hangszórók számára úgy, hogy a szöveg az installáción kívül érthetetlen marad, azaz „pusztán” zene lesz belőle. Az összegyűjtött hangokat a művészcsapat feldolgozza, és a projekt egy későbbi fázisában – a partnerországok kamarazenekaraival együttműködésben – koncertanyaggá alakítja. Így születnek majd különböző terekben megvalósítható performatív alkotások az összegyűjtött hangokból, történetekből.

Forrás: HoME projekt

A projekt során összegyűjtött történetek egy nyilvános online adatbázisban, kereshető formában maradnak elérhetők a projekt lezárta után is.  

A magyar művészek, akik részt vesznek a projektben: Gryllus Samu, a projekt művészeti vezetője, Éry Franciska színházi rendező, Bolcsó Bálint zeneszerző és Gryllus Ábris interdiszciplináris művész.

A turné állomásai április 5-én Terény és Szügy, 6-án Recsk és Tomor, 7-én Debrecen, 8-án Dunaszekcső, 9-én pedig Ellend és Kővágóörs lesznek. A projekt negyedik turnéja Szerbiában zajlik majd, 2022 júniusában.

A projektben részt vevő partnerek: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál (HU), Mixtur Fesztivál (ES), The Black Page Orchestra (AT), Cultural Centre of Vojvodina Milos Crnjanski (SRB).

Nyitókép: Salgó Viktória

A rovat további cikkei