cziffra_2

Az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow újabb állomásán a Snétberger Alapítvány mellett Sárközy Lajos és zenekara is koncertet adott, a Romani Design pedig divatbemutatón nyújtott betekintést legújabb kollekciójába.

dob_eloadas

A nap méltó zárásaként a roma képzőművészet neves képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen járták körül a hagyományos roma mesterségek és a design kapcsolatát.

A cigányság körében népszerű mesterségek, ha más formában is, de a mai napig tovább élnek.

A beszélgetést vezető Káli-Horváth Kálmán, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja kérdésére Kakas József kosárfonó mester elmondta, hogy a tradicionális kosarat sokan már nem kérik, ezért új kihívásokkal néznek szembe, de minden igyekezetükkel próbálnak eleget tenni a legújabb elvárásoknak. Folyamatos tanulást vár el tőlünk ez a munka –  hangsúlyozta. Gergely István kézműves szintén úgy látja, hogy haladni kell a korral, mert míg az idősebb korosztály még vásárolja a hagyományos kosarakat, addig a fiatalabbak ritkábban tartanak rá igényt.

vasar_felulrol._2_jpg

Varga Erika, a Romani Design tervezője arra a kérdésre, hogyan viszonyulnak az emberek az általuk tervezett ruhákhoz, elmondta: a 2009 óta működő cég kezdeti elképzelése az volt, hogy vizuális üzeneteket gyártsanak, és kapcsolatot teremtsenek cigányok és nem cigányok között.

A magyar társadalom megosztó: van, aki a cigányságra értékként tekint, míg ennek ellenkezője is megfigyelhető – jegyezte meg. Úgy látja, hogy azért összességében elkényeztette őket a magyarországi sajtó és társadalom, nyitottak a munkáikra, főleg a cigány értelmiség és a művészek vásárolnak a ruháikból.

A régi cigány mesterségek kapcsán Kakas József megjegyezte, hogy ő még vándorlás közben született, akkoriban főleg a kosárfonásban, esernyőjavításban, jóslásban, kályhakészítésben jeleskedtek a vándoréletet élő cigányok.

romani_design_varras

A Cziffra Központ megnyitására minden megszólaló várakozással tekint. Rettentő izgalommal várom, hogy megnyíljon a létesítmény, mert ezzel egy hatalmas seb gyógyulna be a lelkünkön. Szükség van egy helyre, ahol megélhetjük a kulturális identitásunkat, ahol megmutathatjuk, milyen kincsekkel rendelkezik a cigányság – mondta Varga Erika. Kakas József azt emelte ki, hogy a leendő kulturális intézmény sokat tehet a cigányságért, összeterelheti a fiatalokat, és az is nagyon fontos, hogy branddé váljon.

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultúra.hu/Várady Nikolett