fbpx

Horvát Lili kedvenc filmjei

Ezeket a filmeket ajánlja a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre rendezője a Cinego kínálatából.

Bolti tolvajok

Rengeteg a jó film, de kevés az olyan, ami igazán meg tud lepni. A Bolti tolvajokat jó ideig gondosan, finoman kivitelezett szociodrámának néztem, aztán kiderült, hogy valami egészen másról szól, mint amit a felszín ígér: szinte észrevétlenül jelenik meg benne a pszichológiai suspense, váratlan felismeréseket hozva. Lenyűgöző szerkezetű, ritka intelligens film.

Egy hatás alatt álló nő

Cassavetes filmjei – mint oly sok filmrendező számára – számomra is meghatározóak. Filmkészítői szemmel nézve példaértékű az a hit és konokság, amellyel a hollywoodi színésznek induló művész létrehozta ezt a teljesen új hangon szóló, eredeti rendezői életművet. Elképesztően sűrű, intenzív és hiteles munkák. Az Egy hatás alatt álló nőben nincsenek jók és rosszak, csak bonyolult, sok-sok rétegből álló emberek. Szereplői – elsősorban Gena Rowlands és Peter Falk – hihetetlenül erős, spontán jelenléttel töltik meg a váratlanul alakuló jelenetek sorát. A Felkészülés… főszereplőjével, Stork Natasával sokat beszélgettünk Gena Rowlandsról, miközben a forgatásra készültünk – Rowlands munkája akkor is rendkívül inspiratív, ha éppen egészen másfajta figurát építünk, mint az általa játszott karakterek.

Lavina

Nagyon kedvelem a high concept-filmeket, amelyek egy „Mi lenne, ha…?” kérdésfelvetésből indulnak ki. Mi lenne, ha egy síparadicsom teraszán ülve arra lennél figyelmes, hogy hatalmas lavina közeledik feléd, a há-astársad és a gyerekeitek felé? A Lavina ebből az alaphelyzetből kiindulva szedi ízekre egy svéd család életét.

Frances Ha

Frances Ha-t először az unokabátyámmal láttam egy kis berlini moziban – végigvigyorogtuk, annyira pontos és szívszorítóan vicces film egy esetlen és esendő, ugyanakkor nagyon szuverén fiatal nőről. Utána még évekig mondogattuk különböző emberekre a hátuk mögött azt, hogy „undateable”. Mikro-történésekből, apró elmozdulásokból áll össze egy nagyon finom, szép ív ebben a filmben. Greta Gerwig egyszerre írója és főszereplője a Frances Ha-nak – azóta olyan filmeket rendezett, mint a Lady Bird vagy a Kisasszonyok.

Nagyi Projekt

Révész Bálint és alkotótársai teljesen új és szokatlan szemszögből néznek rá a második világháború történéseire. Frissen, sok humorral és kedves provokációval kérdez három unoka három nagymamát: egy magyart, egy angolt és egy németet.

Emlékszem, mikor gyerekkoromban először hallottam a második világháborúról, attól vált a szüleim által elmesélt történet igazán átélhetővé, hogy kiderült: a nagyszüleim mind átélték ezeket az éveket – tehát mindez lényegében most történt. Révész Bálinték ezt a személyes jelenidejűség-érzést ragadták meg és merevítették ki az időben azzal, hogy elkészítették a Nagyi projektet. Különösen kedves számomra ez a film azért is, mert Szalai Károly dolgozott rajta vágóként, akárcsak a Felkészülés…-en – az ő érzékeny, éles szemét is felfedezni vélem, mikor ezeket a meghökkentő és szeretettel teli képsorokat nézem.

Forrás: Cinego

A rovat további cikkei