Az ember tragédiája (2011)

Alig egy hónapja hunyt el Jankovics Marcell, akinek olyan sokat köszönhet a magyar rajzfilm. 2011-ben mutatták be Madách Az ember tragédiája című művéből készült animációs filmjét, melyet már 1983-ban elkezdett írni, a végül 160 perces alkotás tehát 23 éven át készült, de megérte kivárni: a film méltó módon tiszteleg az emblematikus irodalmi mű előtt. A legismertebb magyar dráma tizenöt színből áll, az első három és az utolsó a bibliai teremtéstörténet paradicsomi környezetével keretbe foglalja a maradék tizenegyet. Jankovics mind a tizenöt színt más-más stílusban készítette el.

Balaton Method (2015)

Nem tudom, hogy vajon a hirtelen ránk szakadt nyári kánikulától, esetleg a mindent felülíró vágyamtól, hogy a délutánokat egy déli parti strandon töltsem, de folyamatosan a Balaton Method jelenetei úsznak el lelki szemeim előtt, miközben a hetedik kerületi lakás félhomályában koptatom a billentyűzetet. Az első, közösségi finanszírozással készült filmben tizennyolc magyar zenekar – köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe –, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egész estés lezárása. Két zenekar – a Punnany Massif és az Akkezdet Phiai – ráadásul külön a Balaton Methodra egy-egy új dallal rukkolt elő. Nos, ki nézi újra velünk?

Ernelláék Farkaséknál (2016)

Igazi: ez volt az első dolog, ami eszembe jutott, amikor először láttam Hajdu Szabolcs díjnyertes filmjét, melyet akárhányszor újranéztem, mindig adott valamit. Természetesen a környezetemet sem hagytam békén, azt akartam, hogy mindenki lássa, hogy minél többet tudjunk beszélgetni róla, és végül senki nem hibáztatott, amiért addig nyaggattam, míg megnézték. A nagyjából egy nap eseményeit felölelő filmben nem hagyjuk el a mindenki számára ismerős budapesti lakást, és már az első pillanattól erőlködés nélkül rákapcsolódunk a szereplőkre érzelmeikkel, problémáikkal, konfliktusaikkal együtt.

Tettem én ezt mondjuk úgy, hogy még soha nem voltam házas, még nincs gyerekem, és a testvéremék sem állítottak be hozzám éjszaka, hogy megérkeztek külföldről, és a háttérben meghúzódó folyamatos feszültség ellenére nálam maradnának egy darabig. Klasszikus történet helyett egy nagyon erős alapszituációt kapunk egy olyan helyszínnel, ami maga is fontos szereplője ennek a 80 percnek. Ernelláék és Farkasék nem tesznek többet, mint elgondolkodtatnak, a szívünkig hatolnak, és még az is lehet, hogy őket nézve megpróbálunk szembenézni a saját konfiktusainkkal, hibáinkkal.

BP Underground

2017-ben indult útjára a nagysikerű BP Underground című dokumentumfilm-sorozat. Volt olyan fesztivál, ahol külön színpad viselte a BP Underground nevet, a hip-hop film országos moziforgalmazásban volt látható, az elektronikus zenei rész pedig több rangos amerikai filmfesztiválon is díjat nyert. 

Koltay Anna és Turán Eszter sorozata a város underground szubkultúrái előtt tiszteleg. A különböző epizódok célja az adott szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A filmek a szubkultúrák meghatározó figuráin keresztül kalauzolják el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal az 1990-es évek „aranykoráig”, eljutva a 2000-es évekig, végül kicsit a mára is reflektálva. Mindegyik epizód sajátos képi világgal és értékes archív felvételek segítségével idézi meg az épp bemutatott közeg kialakulását és virágzását.

Best of Friss Hús 2021

Még egy napig csíphetjük el az idei Friss Hús filmjeiből készült válogatást, és határozottan állítjuk, hogy érdemes időt szánni rá. A „csomagban” helyet kapott a legjobb animációs film díjával jutalmazott Reduction Szakály Réka Anna rendezésében, a Film Moon különdíját elnyert Branka K. Kovács Ákostól, Szegedi Adél Jelszó a ********* -hoz című animációja, mely a magyar versenyprogram különdíját kapta, Botos Dániel Valami történjenje (Budapest a fiatal tehetségekért díj a legjobb 30 év alatti rendezőnek), valamint a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a Pannónia dicsérete Nagy Borbála rendezésében.

Nyitókép: Balaton Method, fotó: Rév Marcell