A budapesti Cervantes Intézet 2024-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. A jubileum alkalmából június 15-én a Hunyadi téren ingyenes eseménysorozattal várják a spanyol kultúra iránt érdeklődőket.

Flamenco. Fotó forrása: Cervantes Intézet
Fotó forrása: Cervantes Intézet

A Cervantes Intézet a Spanyol Állam által létrehozott közintézmény, amelynek feladata a spanyol nyelv tanítása, valamint a spanyolországi és a spanyol nyelvű kultúra terjesztése. A budapesti Cervantes Intézet 2004-ben nyitotta meg kapuit. Az évfordulót ingyenes eseménysorozattal ünneplik június 15-én a Hunyadi téren.

Lesz interaktív flamencoműsor, a közönség megismerkedhet a sevillanas műfajával, fellép a Son Tres Trío. Spanyolországból érkezik a Fetén Fetén nevű, a spanyol népzene elemeire épülő muzsikát játszó kasztíliai duó, amelynek tagjai világszerte több mint ezer koncertet adtak már. A koncertek sorát a Los Orangutanes zárja. A tízfős csapat tagjai az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Manaky és a Zuboly zenekarokban játszanak, és a kolumbiai zenei műfaj, a cumbia első kelet-európai képviselői. A koncertek előtt és után Dj Korski spanyolországi és latin-amerikai zenéket játszik. A zene mellett gasztronómiai programok és gyermekfoglalkozások teszik teljessé a napot.   

A jubileumhoz kapcsolódóan a neves baszk zongorista, Josu Okiñena június 8-án a Liszt Múzeumban, június 9-én Razvan Suma csellistával pedig a Fugában lép fel. Június 11-én a 2010-ben irodalmi Nobel-díjat elnyert perui író, Mario Vargas Llosa legújabb regényéből olvasnak fel részleteket, Alex Torres, Ellen Madueño és Anthony Medina pedig limai zenei hagyományokból táplálkozó koncertet ad. Másnap a Benegeli irodalmi fesztivál programjai várják az érdeklődőket.

A programok ingyenesek.