A Békéscsabai Jókai Színház Művész Kávéházában április 10-én 10 órától másnap délelőtt 10 óráig a lírát éltetik művészek, a város és a vármegye ismert közéleti szereplői és mindazok, akik a költészet ügyét a szívükön viselik.

Békéscsaba Jókai Színház MTI.jpg
A Békéscsabai Jókai Színház épülete. Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi

Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház művésze, a rendezvény szervezője az MTI-nek hétfőn elmondta, a rendezvényt Varga Tamás alpolgármester nyitja meg, és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő zárja. Jelen lesznek a Körös Irodalmi Társaság tagjai, a városi Irodalmi Estek szervezői, a Viharsarok Táncegyüttes tagjai, a polgármesteri hivatal csoportja, Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke vezetésével nagyszalontai gyerekek, Miklós Attila önkormányzati képviselő, a Színitanház pedig előadja a József Attila-estjét. Mellettük csaknem az összes városi óvoda és iskola képviselteti magát. A versfolyamot online közvetítik a színház közösségi oldalán.

A békéscsabai Lencsési Közösségi Házban április 8-án a nyugdíjasklub vendége Szabó Ila költő lesz, majd április 11-én a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzzák József Attila Lencsési úti szobrát. Ezt követően Mohos Péter előadóművész zenés irodalmi esttel készül. Április 11-én a békéscsabai Lencsési könyvtárban Bauer Barbara író lesz a vendég, másnap László B. Mónika békéscsabai költő tart unplugged előadást a Békés Megyei Könyvtárban.

A Szarvasi Városi Könyvtárban szintén versmaratonra készülnek április 11-én, emellett Brachna Irén pedagógus tart előadást József Attiláról. A THILS&M együttes verses-zenés műsorral, Szemán Béla, a Cervinus Teátrum művésze pedig költészet napi előadással lép fel.

Gyulán a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban Felelsz vagy mersz? játék lesz április 11-én egész nap; a már sokak által ismert szerencsekerékkel várják a látogatókat, a költészettel kapcsolatos kérdésekre helyes válaszokat adók kisebb ajándékokat nyerhetnek – közölte Dézsi János igazgató. Délután pedig Az összeomlás előtt címmel író-olvasó találkozó lesz Krusovszky Dénes József Attila-díjas alkotóval, akivel Kiss László író beszélget.

Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban Bakonyi Péter A tengerhez érve című könyvének bemutatója lesz Márton András Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével.