A versenyt azzal a céllal rendezte meg Erzsébetváros önkormányzata, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltse a bábművészet iránt, illetve emléket állítson a kerület díszpolgárának, Kemény Henrik bábművésznek.

A meghirdetett határidőig több mint ötven ötletes, kreatív alkotás érkezett be. A pályamunkákból az önkormányzat kiállítást rendezett, ez február 13-ig megtekinthető a K11 Művészeti Központ földszintjén. Ugyanitt az emeleten Kemény Henrik munkásságnak állít emléket egy fotókiállítás. 

A díjakat Kemény Henrik születésének 97. évfordulóján adta át Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere és dr. Kispál Tibor, a kerület alpolgármestere, a pályázat ötletadója. Niedermüller Péter a rövid köszöntőjében elmondta: a kerület büszke Kemény Henrik hagyományaira, és ez a pályázat lehetőséget adott a gyerekeknek, hogy alkotó részesei legyenek ennek. 

A polgármester külön kiemelte: fontos, hogy a gyerekek is aktív részesei legyenek Erzsébetváros életének, megismerjék az összetartozás érzését; a család, az óvoda, iskola mellett megértsék, mit jelent a kerületben élők közösségéhez tartozni. 

Kispál Tibor elmesélte, személyes jó barátságban volt Kemény Henrikkel, aki alig 10 éves volt, amikor Vitéz László bábfiguráját megalkotta. „Az erzsébetvárosi alkotó gyerekek talán néhány évvel fiatalabbak vagy idősebbek, de már most kiváló bábokat alkottak, és nem tudhatjuk, nincs-e köztük máris egy olyan, ami maradandó. A lehetőség ugyanis minden gyermekben ott van” – mondta el az alpolgármester. 

A pályamunkákat elbíráló zsűri tagjai voltak: Láposi Terka, a Korngut–Kemény Alapítvány elnöke, Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, Orosz Klaudia díszlet- és jelmeztervező és Nizsai Dániel bábszínész, a Kolibri Színház művésze.  

Láposi Terka arról beszélt, hihetetlenül nehéz dolga volt a zsűrinek. Az elbírálás szempontjai között említette a kreativitást, a megvalósítás ötletességét. Fontos volt a játékosság, a humor, de még a címként adott név is. Zárásként Kemény Henriket idézte: „A teremtett világon mindenből lehet figurát alkotni, bármibe lehet életet lehelni.”

Az óvodás korcsoportban a Wesselényi Óvoda Mirjam csoportjának különleges alkotása vitte el az első díjat, A répa című hurkapálcás árnyjátékkal. A második díjat az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda Maci csoportjának Gyöngyvirág, Mogyoró és Banya bábjai vihették el, és harmadik helyezést ért Dárdai Gergely (Erzsébetvárosi Kópévár Óvoda) Pityu, a háromszemű kedves szörny figurája.

Az iskolások között első lett Pompár Beáta (Elte Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola) a Piszkoska, a sárkány nevű, hatalmas és kétségtelenül magas színvonalon kivitelezett bábfigurájával. Második díjat szerzett Tihanyi Blanka (Julianna Iskola) a Jézus lecsendesíti a vihart alkotásával, és Pocoloco, a vegetáriánus farkas figurájával a harmadik helyezést érte el Buk Zelma (Dob utcai Két Tannyelvű Általános Iskola). 

A díjazottak mellett minden alkotó oklevelet vehetett át,
majd a Tatay Színház Vitéz László bájátéka szerzett örömteli perceket a
nézőközönségnek.  

Fotók: Kissimon István