fbpx

Idén is díjazzák Magyarország legjobb design alkotásait

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2023-ban a Kulturális és Innovációs Minisztériummal és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen hirdette meg a Magyar Formatervezési Díj pályázatát. Hazánk legrangosabb design elismerésére május 2-ig lehet jelentkezni.

A díjazottak, elismert pályázók alkotói oklevélben és akár bruttó 600 ezer forint pénzjutalomban részesülhetnek, amelyet a díjhoz kapcsolódó, 2023 őszén megrendezendő kiállítás ünnepélyes megnyitóján vehetnek majd át.

Az MFD nyilvános díjpályázata a kimagasló színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését és a magyarországi termékek nemzetközi versenyképességét hivatott elősegíteni.

A jövőről való felelős gondolkodás, a fenntarthatóság, az ökológiai szempontok figyelembevétele nélkül ma már nincs design koncepció. Aki tervez – épületet, tárgyat, környezetet vagy technológiát –, az minden projektjével a jövőnket formálja. Egy kreatív megközelítés, innovatív technológiai megoldás, az újrahasznosításon alapuló anyaghasználat lényeges problémákra vonatkozóan hozhat előremutató eredményeket. Mára a jövőtudatos design gondolkodás etikai alapállássá vált az elhivatott tervezők számára.

„Nincsenek könnyű helyzetben a gazdasági élet szereplői az elmúlt időszakban, hiszen folyamatosan olyan válsághelyzetek közepette kell helyt állniuk, amelyek mellett nehéz a folyamatos fejlődésre fókuszálni. Viszont abban, hogy egy-egy termék vagy szolgáltatás jobban és könnyen eladható legyen, fontos szerep juthat a designereknek. Ők ugyanis azok, akik egy-egy jól átgondolt grafikával, ergonomikus vagy éppen figyelemfelkeltő kialakítással segíthetnek egy-egy vállalkozás sikerében. A Magyar Formatervezési Díj minden évben hasznos látleleted ad arra nézve, kik azok a tervezők, akikre érdemes odafigyelnünk” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács, illetve az SZTNH elnöke.

A tavalyi évben az elismerést többek között Laufer Ferenc Relief kályhacsempe-kollekciója, a Remion Design Head:Link duál csatornás EEG és bőr ellenállásmérő készüléke, Boskovitz Oszkár Kadarka betűcsaládja, Ujváry Berta Zsófia Hommage to Rudolf Ujváry textilkollekciója, illetve Hevesi Annabella és a Kárpitos Partner Group Bt. Dedas köztéri ülőbútorcsaládja nyerte el. A díjazott alkotásokból a Magyar Formatervezési Tanács hagyományosan a Budapest Design Week ideje alatt látogatható kiállítást szervez/rendez, ahol bárki megtekintheti majd a nyertes pályaműveket.

A bizottság 2023-ban is a termék, vizuális kommunikáció, terv és diák kategóriákban várja a három évnél nem régebbi pályaműveket. Az elismert szakemberekből álló zsűri a beérkező alkotásokat két fordulóban, kategóriánként értékeli, olyan szempontok alapján, mint formai minőség, újszerűség, versenyképesség, felhasználóbarát kialakítás vagy a fenntarthatósági szemlélet érvényesülése. A díjra tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak.

A zsűri tagjai idén Harmati Hedvig DLA textiltervező; Kassai Ferenc grafikusművész; Börcsök Anna ékszertervező; Árkossy Tamás faipari mérnök; Dániel Tünde formatervező; György Árpád Hunor formatervező; Dr. Németh Edit ergonómus; Ruzicska Tünde kerámiatervező-iparművész; Serfőző Péter grafikusművész-tipográfus, valamint Tomcsányi Dóri divattervező.

Nyitókép forrása: a Magyar Formatervezési Tanács Facebook-oldala

A rovat további cikkei