Augusztus 18–25. között szervezik meg idén a 15. Kolozsvári Magyar Napokat (KMN), mások mellett fellép majd a Parno Graszt, a Neoton Família és az Elefánt zenekar is.

Kolozsvár, 2015. augusztus 23.
Tűzijáték a Szent Mihály-templom felett a Kolozsvári Magyar Napok záróestéjén, a város főterén 2015. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Biró István
Fotó: Biró István / MTI

A kulturális előrendezvények már az augusztus 18-át megelőző hétvégén elkezdődnek. Társrendezvényként idén augusztus 16–21. között második alkalommal tartják meg a Magyar Egyházzenei Fórumot. A Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karmester vezette, kétévente megtartott rendezvényre az egész Kárpát-medencéből várnak kórusokat. A KMN nyitógáláját augusztus 19-én tartják a magyar színházban, majd a következő napokban a Fő téren várják változatos koncertprogrammal az érdeklődőket.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorával rajtol a nagyszínpadi program, augusztus 21-én 19.00 órától a Zanzibár és a Neoton Família ad koncertet. Augusztus 22-én a Parno Graszt művészei lépnek színpadra, majd az Elefánt csap a húrok közé. Augusztus 23-án a Vastag Tamással kiegészült Debrecen Big Band játszik nagyzenekari jazzt. Őket egy kolozsvári koncertkülönlegesség követi, Miklós Gyuri gitáros számos vendégelőadóval együtt lép fel. Augusztus 24-én a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar és a Kowalsky meg a Vega koncertezik, majd augusztus 25-én nótagálával és Demjén Ferenc koncertjével zárul a rendezvénysorozat.

A Fő tér mellett a KMN-nek idén is kiemelt helyszíne lesz a Bánffy-udvar a Petőfi-színpaddal, valamint a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán tavaly először beüzemelt Főtér23. A felújított Farkas utca ismét fesztiválutcaként üzemel a hagyományos kézműves vásárral. A Kolozsvári Református Kollégium udvarán Folkudvar üzemel az Erdélyi Hagyományok Háza és a Heltai Alapítvány szervezésében, míg a Farkas utcai templom melletti Romkertben az Emese park és a Salina Compania hagyományőrzői várják majd a legkisebbeket.

A Szentegyháza utca 4. szám alatt az Ifjúsági udvar, a Fogoly utcában a Borutca erdélyi és magyarországi borászai várják a vendégeket. Emellett augusztus 24-én tartják a 6. KMN Donaton Futóversenyt és az örömfőzést a törökvágási skanzenben. Újabb zöldövezetbeli programként kétnaposra bővül a Iuliu Haţieganu parkbeli családi sportnap, augusztus 17-18-án edzésbemutatókkal, versenyekkel várják a magyar gyerekeket, családokat.

Gergely Balázs közölte: a szervezők igyekeznek az idén felújított és sétálóövezetté alakított belvárosi utcákat is bevonni a helyszínek közé, ehhez benyújtották a városházára a területfoglalási engedélyt. Főként a Fő térre nyíló Szentegyház és Egyetem utcát szeretnék kihasználni, de a főszervező szerint az utóbbira nemrég visszahelyezett Mária-oszlop védelme miatt még kérdéses a lacikonyhák léte és helyszíne.

A 15. KMN-ről további információkat a rendezvénysorozat Facebook-oldalán lehet találni.