A hagyományokhoz híven a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Formatervezési Tanáccsal közösen 2021-ben is meghirdette Magyar Formatervezési Díj pályázatát.

Magyarország legrangosabb dizájnpályázatát 42. alkalommal hirdeti meg közösen az SZTNH, az ITM és az MFT. Az elmúlt években a dizájn fogalma, eszköztára egyre szélesebb körben beépült a hazai vállalkozások és intézmények mindennapi munkájába. Ennek a folyamatnak az erősítésére, a dizájn céltudatos, eredményes használatának ösztönzésére alapították meg a Magyar Formatervezési Díjat (MFD).

Az MFD-re tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők egyaránt pályázhatnak.

Jelentkezni az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal lehet. A díj a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerését, a hazai formatervezés alkalmazásának ösztönzését hivatott szolgálni, a pályázatokat pedig termék, vizuális kommunikáció, illetve terv és diákmunka kategóriákban nyújthatják be a versenyzők.

A rangos szakemberekből álló bírálóbizottság a pályázatokat két fordulóban méri össze olyan értékelési szempontok mentén, mint a formai minőség, az újszerűség és az eredetiség, a felhasználóközpontú kialakítás, a piaci versenyképesség és a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés. A zsűri tagjai: Árkossy Tamás (okleveles faipari mérnök, címzetes egyetemi docens, tulajdonos, ügyvezető – Árkossy Bútor), Gaszt Attila (ügyvezető igazgató – GIA Form Kft.), Hefkó Mihály DLA (Ferenczy Noémi- és Ybl Miklós-díjas belsőépítész, címzetes főiskolai tanár – Budapesti Metropolitan Egyetem, a Magyar Művészeti Akadémia tagja), Kecskés Orsolya (ötvösművész, ékszertervező, alapító tag – Ékszerek Éjszakája Budapest és EightDays Design), Koós Pál habil. (Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese), dr. Lógó Emma (ergonómus, egyetemi adjunktus – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Marcell Tamás DLA (tervezőgrafikus, egyetemi docens, BA szakvezető, szakfelelős – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Sütő Erika (Magyar Formatervezési-díjas szilikátipari tervező, ékszertervező, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület). A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A díjátadásra ősszel kerül sor a Design Week programsorozat keretében.

– A hazai ipar számára nem csupán az innovativitás fontos a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez, hanem a dizájnszemlélet is, amely nagyban segítheti az adott termékek és szolgáltatások használhatóságát, működésük könnyebb megértését. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt pályamunkák részt vehetnek azon a kiállításon, amelyen a díjazott alkotásokat mutatják be a nagyközönségnek. Az elismeréseket a kiállítás megnyitóján, ünnepélyes keretek között adják át. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet ellenére ez valóban megtörténhet majd személyesen – emelte ki Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A szervezők a pályázatokat elektronikus úton, 2021. április 30-a éjfélig várják az alábbi e-mail-címre küldve: mfd@hipo.gov.hu. További információk a jelentkezéssel kapcsolatban itt találhatók.

Nyitókép: Miklósi Ádám munkája, amely 2020-ban versenyzett. Forrás: a Magyar Formatervezési Díj Facebook-oldala